Putin chystá velkou válku s Ukrajinou a nemožný Západ mu ji nechá napospas. Takto varoval Jefim Fištejn z obrazovky ČT

26.09.2015 9:29

Známý komentátor Jefim Fištejn vystoupil v pátek v České televizi a pohovořil zde o tom, jak je nebezpečné, že Západ chce kvůli své neschopnosti řešit světové problémy spoluprací s Ruskem. Vrátí se to prý v posílení ruské rozpínavosti. Fištejnovo vystoupení se v přepisu objevilo i na webu Svobodné fórum.

Putin chystá velkou válku s Ukrajinou a nemožný Západ mu ji nechá napospas. Takto varoval Jefim Fištejn z obrazovky ČT
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Nejprve se vyjádřil k informaci agentury Reuters, že Rusko buduje velké vojenské základny u hranic s Ukrajinou. Podle Fištejna je to proto, že „hybridní válka“, kdy Rusko oficiálně pouze podporovalo povstalce na východě země, se Rusku nevyplatila, protože ukrajinské orgány dokázaly situaci v zemi stabilizovat. Nyní tedy prý musí Moskva vymyslet, jak svého cíle na Ukrajině dosáhnout jinak, a základny u hranic mohou být touto cestou.

„V samotné Ukrajině se ekonomická situace jakž takž stabilizovala. Probíhá boj s korupcí a oligarchií, který se daří. Ze známých pěti až sedmi ukrajinských oligarchů, i když jsou to drobné postavičky, které se nedají srovnat s ruskými oligarchy, jsou dva v cizině a ostatní jsou značně zbaveni svého oligarchického vlivu,“ vykládal divákům ČT Fištejn. Vývoj reforem na Ukrajině prý sledují mezinárodní pozorovatelé a radí s ním osvědčení státníci z jiných zemí. A ti prý vidí, že situace se zlepšuje, a žádný bankrot, o kterém někteří píší, nehrozí.

PŘEPIS CELÉHO VYSTOUPENÍ ZDE

Rusko to podle něj vidí a nelíbí se mu to. Ale na druhou stranu prý také vidí, že Evropa a USA teď řeší vlastní zásadní problémy. „Evropa a spolu s ní Spojené státy v podstatě vyprázdnily určitý strategický prostor, a to nejen v Sýrii, ale i na Ukrajině, a Rusko se nepochybně pokusí tento prostor využít,“ vysvětloval Fištejn s tím, že budování základen je typickým projevem ruského zájmu o danou oblast.

Na dotaz moderátorky, zda tedy očekává klasickou válku mezi Ruskem a Ukrajinou, Fištejn přitakal: „Rusko nemůže a nebude nikdy zveřejňovat svoje plány do detailů. Každopádně Rusko má nepochybně tuto formu v zásobě a jistě je odhodláno ji použít.“

Rusko podle něj vidí, jak Angela Merkelová prosí o pomoc uprchlíky, a Barack Obama zase se zabývá Sýrií. „Rusko není dítě, které by umožnilo zapojit jej do hry, aniž by za to něco dostalo. Nepochybně dostane Krym, dostane východní Ukrajinu a jiné znaky nepozornosti Evropy vůči Ukrajině,“ odhaduje novinář.

Setkání prezidentů Obamy a Putina v New Yorku podle něj bude znamenat vřelejší vztahy Západu s agresivním a autoritářským režimem v Rusku. „Ukrajina se dostala do historicky velmi nepříznivé situace, kdy na jedné straně má Rusko, se kterým dnes Evropa svým způsobem flirtuje ústy Angely Merkelové. Hrozí „výměnný obchod,“ obává se Fištejn.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…