Čeští filmaři mají strach: On může zemřít! Putin to udělá. Sankce proti Rusku jsou prý málo

22.08.2018 18:20

Ukrajinský režisér Oleg Sencov byl v Ruské federaci odsouzen k mnoha letům vězení za to, že údajně vedl teroristickou skupinu, která chtěla Rusku škodit. Režisér považuje obvinění za absurdní a vykonstruované. Na protest proti uvěznění drží hladovku. Přes sto dní. Ukrajinistka Lenka Víchová naznačila skutečný důvod Sencovova věznění. Volala také po tvrdším postupu vůči Rusku.

Čeští filmaři mají strach: On může zemřít! Putin to udělá. Sankce proti Rusku jsou prý málo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Světová veřejnost se zajímá o osud ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl v Rusdku obžalován jako údajný vůdce teroristické skupiny a odsouzen ke dvaceti letům vězení. Filmař obvinění odmítá a považuje ho za vykonstruované. Na protest proti svému věznění drží už stoprvní den hladovku. Režisérovi blízcí se obávají, že brzy zemře. Téhož se obávají i čeští filmaři, kteří na podporu Sencova drží řetězovou hladovku.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

„My toho o stavu Olega Sencova moc nevíme, protože se k němu prakticky nikdo nedostane, ani ukrajinský konzul, protože Rusko považuje Sencova za ruského občana,“ prozradila hned na úvod ukrajinistka. „Různé informace se tak mohou šířit přes různé zdroje a jejich cílem je nás dezinformovat,“ pokračovala Lenka Víchová. Konstrukce, že je Sencov Rus, protože žil na Krymu, je podle dámy nesmyslná. Provinil se jen tím, že na Krymu pomáhal ukrajinským vojákům proti ruským okupantům. Pomáhal jim i navzdory tomu, že je etnický Rus. On vlastně popírá tu myšlenku ruského prezidenta Putina, že by etničtí Rusové na Krymu potřebovali pomoc Ruska.

„Já mám někdy pocit, že čím víc západní společnost volá po propuštění Sencova, tím spíš Rusko Sencova nepustí. My z historie víme, že jde o násilí pro násilí, že je to snaha ukázat, jak je Rusko netečné vůči našim citům,“ pokračovala dál s tím, že Sencov je vězněn v polární oblasti a informace o jeho stavu se k nám dostávají jen těžko.

To, co dělá Evropská unie, podle ukrajinistky nefunguje. Dokud bude s Ruskem v klidu dál obchodovat, Rusko nebude mít důvod Sencova propustit. Vůči českým politikům byla Víchová velmi tvrdá. K případu Sencova se prý v podstatě nevyjadřují, což je chyba. Nijak slavně si prý ale nevede ani EU. Sankce, které jsou na Rusko uvaleny, podle dámy absolutně nestačí. „Ty jsou nedostatečné, naprosto nedostatečné,“ řekla jasně.

Proces se Sencovem byl podle ní zmanipulovaný. Jeden ze svědků se ostatně přiznal, že svědčil u soudu pod nátlakem a pod hrozbou fyzického mučení.

Pokud si Putin myslí, že jeho země přežije tlak světové veřejnosti, pokud Sencov zemře, může ho nechat i zemřít. Podle Víchové je ale pravděpodobnější, že ho bude ruský režim držet naživu. Obyčejným Rusům je podle ukrajinistky Sencovovův osud v podstatě ukradený. Jednak proto, že jsou vlastními médii masírováni, jednak proto, že jde o etnického Rusa, který odmítá šířit ruské vidění světa.  

Může se také stát, že Rusko jednoho dne změní názor, prohlásí Sencova za Ukrajince a propustí ho. Ale nebude to zadarmo. „Pokud bude Sencov vyměněn, tak bude vyměněn jen za někoho důležitého nebo něco důležitého,“ zdůraznila Víchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …