Putin ty volby dobře připravil, prohlásil Schwarzenberg

05.03.2012 11:59

Ruské prezidentské volby, v nichž v prvním kole zvítězil nynější premiér Vladimir Putin, dopadly přesně podle očekávání a Putin je "dobře připravil", míní český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). ČTK v pondělí řekl, že na nynější podobě česko-ruských vztahů se po volbách zřejmě nic nezmění.

Putin ty volby dobře připravil, prohlásil Schwarzenberg
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

"Volby dopadly přesně podle očekávání: procenta byla správná, všechno šlo podle plánu. Takže můžu pouze blahopřát budoucímu prezidentovi Putinovi, jak dobře ty volby připravil," prohlásil šéf české diplomacie.

Putin volby dobře připravil, zvítězil hned v prvním kole

Putin v neděli s přehledem zvítězil hned v prvním kole prezidentských voleb, když své čtyři soupeře podle očekávání nechal daleko za sebou. Podle předběžných výsledků pro současného premiéra hlasovalo více než 45 milionů ruských voličů, což představuje 63,75 procenta hlasů. Ke zvolení by Putinovi stačila nadpoloviční většina.

Volby svět napjatě sledoval především kvůli možným porušením zákona a falšování výsledků. Loni na protest proti podobným praktikám při volbách parlamentních vyšly do ulic velkých měst desetitisíce nespokojených občanů.

S Putinem víme, jak na tom jsme

Na česko-ruských vztazích se podle Schwarzenberga po Putinově návratu do Kremlu, kde už vládl v letech 2000 až 2008, nic nezmění. "Budeme mít na dlouhé roky Putina a už celkem víme, jak s ním na tom jsme," míní šéf české diplomacie.

Rusko bude podle něj v příštích letech pokračovat na své cestě utužování vztahů se státy, jako jsou Bělorusko, Kazachstán či Ukrajina, tedy nyní nezávislými zeměmi někdejšího Sovětského svazu.

Schwarzenberg si ani nemyslí, že nastanou změny v ruském přístupu k řešení například problémů na Blízkém Východě. V minulých dnech Moskva čelila kritice za své veto rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která odsuzovala postup syrského režimu proti vlastním občanům. "Oni to nějak posoudí. Na každý pád nepřipustí řešení, které by znamenalo oslabení ruského vlivu," míní ministr. Dodal, že pokud by byla nalezena formule posilující ruský vliv v oblasti, "jsou všechna řešení možná".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…