Putin už vyhrál. Šokující zprávy ze západního tisku

11.07.2018 7:27

Ať už se v Helsinkách stane cokoli, Putin vyhrál. Tak zní titulek komentáře americké novinářky ruského původu Anny Arutunyanové v magazínu Time k příležitosti chystaného setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem. Trochu jiný obrázek má ale samotný Donald Trump, jak tvrdí server Bloomberg.

Putin už vyhrál. Šokující zprávy ze západního tisku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Vladimir Putin má prý talent na dramatické situace. Arutunyanová připomíná setkání obou státníků z loňského července, kdy „jeho chladný pohled směrem k zemi kontrastoval s živější gestikulací prezidenta Spojených států“. A v případě chystaného pondělního setkání je prý nepravděpodobné, že by snad Putin uvítal Trumpa s kyticí květin, jako tomu bylo v případě německé kancléřky Angely Merkelové. I tak ale má jít opět o soutěž ve vysílání signálů vlastní síly. „Soutěž, kterou už nejspíš Putin vyhrál,“ píše Arutunyanová.

Anketa

Máme lepšího prezidenta my, nebo Slováci?

94%
hlasovalo: 8905 lidí

„Hra, kterou Putin hraje, není ani tolik o praktikované diplomacii, nebo uzavírání smluv, jako spíše o dojmu uvnitř i navenek. Podobnou hru často hraje i Donald Trump, ale Putin je mnohem zkušenější hráč. Skutečnost, že se summit vůbec koná – první setkání takového druhu mezi oběma muži – dává  Putinovi možnost prezentovat se jako nepostradatelný pro amerického prezidenta v otázce řešení světových krizí,“ píše Arutunyanová. Podle ní si bude ruská státní televize libovat ve vysílání záběrů Putina odpočatého z domácího mistrovství světa ve fotbale, kterak je rovnocenným partnerem nejmocnějšímu muži světa.

Moskevští zahraničně-političtí poradci jsou podle Arutunyanové skeptičtí ohledně toho, že by snad Putin dokázal Trumpa donutit k ústupkům ve kterémkoli z vážnějších sporů, které mezi sebou Spojené státy a Rusko mají. Trump je prý možná atypickým lídrem, ovšem pořád jej brzdí americký Kongres, který se má před Putinem na pozoru. Jablkem sváru může být například odlišný pohled ruské a americké diplomacie na Ukrajinu a otázku Krymu.

Anketa

Kdyby to bylo na vás, zvedli byste ruku pro důvěru vládě Andreje Babiše?

65%
35%
hlasovalo: 13409 lidí

„Nevypadá to ani na to, že by oba prezidenti v dohledné době dosáhli dohody v otázce Sýrie. Trump možná nechová příliš sympatií k tomu, co zbylo z rebelů bojujících s Bašárem Asadem, podporovaným Moskvou. Ale Trump by nejspíše po Rusku chtěl, aby omezilo íránský vliv v Sýrii. Kreml již dříve souhlasil, že Sýrii by měly opustit všechny cizí jednotky, což znamená, že odejít musí také všemožní džihádisté, nebo turecké síly. Oba prezidenti možná podobné sliby zopakují příští týden, ale to nebude mít žádný reálný dopad,“ soudí Aratunyanová.

Putin podle ní bude od schůzky s Trumpem čekat něco úplně jiného než uzavírání přelomových dohod. Bude mu stačit, když bude působit jako ten dospělý. Pomoci by k tomu měl Trumpův zvyk činit v krátkém sledu prohlášení, která se navzájem popírají. Může prý jít o cokoli: Nechat Trumpa opět prohlásit něco o Krymu, o připuštění Ruska zpátky do G8, nebo o cvičeních NATO v Evropě.

„Výsledek? Kreml bude moci ukázat USA jako dysfunkční, zatímco sebe sama ukáže doma i v zahraničí jako sílu, se kterou je nutné počítat, jakožto potenciálního napravovatele problémů, které často přitom Rusko samo pomáhalo vytvořit,“ uzavírá Aratunyanová.

Původní článek ZDE

Donald Trump mezitím vydává veřejná prohlášení, podle kterých to vypadá, že setkání s Putinem je v jeho chystané evropské agendě jen dalším zářezem – a čekají ho i důležitější věci. Mluví například o setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou, jak si všímají redaktorky serveru Bloomberg Jennifer Jacobsová a Kitty Donaldsonová.

Theresa Mayová nyní čelí krizi své vlastní vlády, ze které v krátké době odešli někteří klíčoví hráči, včetně ministra zahraničí Borise Johnsona, na jehož adresu se Trump vyjádřil velmi pochvalně. „Je to můj přítel, byl ke mně velmi přívětivý. Možná si s ním promluvím, až tam budu. Mám Borise Johnsona velmi rád, vždy jsem měl,“ nechal se slyšet Trump před odletem na summit NATO.

Ohledně setkání s Putinem zatím Trump působí uvolněně, nebo se o to alespoň snaží. „Upřímně, setkání s Putinem může být tím nejsnazším. Koho by to napadlo. Ale v Británii se nyní děje mnoho věcí,“ vysvětlil Trump v narážce na britskou vládní krizi. Britská premiérka Theresa Mayová podle Bloombergu na Trumpovy poznámky nereagovala a prohlásila, že se těší, až se s Trumpem setká. Ať už půjde o summit NATO, nebo o jeho pozdější návštěvu Británie.

„Budeme v pozitivním duchu mluvit o tom, jak můžeme pokračovat ve společné práci na našem speciálním vztahu ve prospěch lidí žijících v Británii, Americe, potažmo v širší prospěch,“ uvedla Mayová. Připomněla také, že historické spojenectví obou zemí pomohlo docílit míru a bezpečnosti v Evropě.

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…