Putinovi vojáci nebudou chtít bojovat, soudí západní experti. Paranoidní izolovaný diktátor nestrhává

30.10.2022 13:12

Americká zpravodajská stanice CNN upozorňuje, že ruský prezident Vladimir Putin ve válce na Ukrajině narazí na problém, na který naráželi politici v minulosti, minimálně posledních sto let. CNN mimo jiné připomněla příběh o vánočním příměří v roce 1914, kdy proti sobě na západní frontě stáli britští a němečtí vojáci, ale po prvních pěti měsících bojů první světové války už ztratili všechny iluze o válce a zažili tolik utrpení, že na Štědrý večer odmítli bojovat, vylezli ze zákopů a podali si s nepřítelem ruku.

Putinovi vojáci nebudou chtít bojovat, soudí západní experti. Paranoidní izolovaný diktátor nestrhává
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Ruská invaze na Ukrajině trvá již více než 9 měsíců a Rusům se stále nedaří dosáhnout původního cíle, tedy obsadit Kyjev, zbavit se vlády ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a dosadit vládu poslušnou k Moskvě.

CNN nabídla vysvětlení, proč se Rusům jejich původní plán nedaří naplnit ani po tolika týdnech bojů. Americká zpravodajská stanice tady nabídla jistý náhled do minulosti.

Vrátila se až do Vánoc 1914, kdy proti sobě na západní frontě stáli britští a němečtí vojáci, ale po prvních pěti měsících bojů první světové války už ztratili všechny iluze o válce a zažili tolik utrpení, že na Štědrý večer odmítli bojovat, vylezli ze zákopů a podali si s nepřítelem ruku.

„O více než sto let později je jen malá pravděpodobnost, že se ruští a ukrajinští vojáci budou letos v zimě vzájemně zasypávat dárky. Příběh o vánočním příměří je však příkladem zvláštního rysu války, který nabízí varování pro obklíčenou ruskou armádu na Ukrajině. V dějinách se vyskytují okamžiky, kdy celé armády náhle přestanou bojovat, ačkoli mají vyrovnanou nebo dokonce početní převahu nad svým nepřítelem,“ napsala CNN.

Jeff McCausland, veterán války v Perském zálivu a hostující profesor mezinárodních bezpečnostních studií na Dickinson College v Pensylvánii má za to, že ruská vojenská síla se na Ukrajině možná blíží k momentu, kdy ruští vojáci na Ukrajině přestanou bojovat. Podle něj se ukazuje, že ruská armáda je špatně vycvičená a zásobovaná a že její vojáci v mnoha případech ztratili chuť bojovat.

„Strach a panika jsou pro armádu nakažlivější než covid,“ uvedl McCausland, Sám prý zažil něco podobného, když se jeho jednotce houfně vzdávali iráčtí vojáci během operace Pouštní bouře. Na počátku 90. let minulého století se prý vzdávalo tolik vojáků, že je neměl kam ubytovávat. Válka začala, když irácká armáda pod vedením Saddáma Husajna napadla Kuvajt. Mnoho iráckých vojáků si však jednoduše nemyslelo, že Kuvajt nebo brutální irácký vůdce stojí za to, aby za něj umírali. „V jednom případě se iráčtí vojáci vzdali dronu, který nad nimi kroužil,“ popsal tehdejší situaci McCausland.

Další příklad ztráty chuti dál bojovat byl k vidění v Afghánistánu 2021. Když ozbrojenci Tálibánu vyrazili do útoku, jednotky věrné vládě v Kábulu se houfně vzdávaly. McCausland konstatoval, že bojovníci Tálibánu věděli, že bojují za svou víru a proti západním křižákům, zatímco vojáci pravidelné armády bojovali za plat. Pokud jim ho jejich nadřízení neukradli.

Ve válce na Ukrajině podle jeho názoru už teď vidíme dva rozdílné přístupy. Na jedné straně stojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který den co den pronáší projevy, promlouvá k národu i ke světu a pravidelně navštěvuje vojáky v nemocnicích i na frontě. Navštěvuje také oblasti poničené ruskými raketovými a dělostřeleckými útoky. Mluví s lidmi přímo na místě.

Na straně druhé stojí ruský prezident Vladimir Putin izolovaný ve své kanceláři s obřím stolem, u kterého se čas od času objeví jeden či druhý ministr. K Rusům Putin rozhodně denně nepromlouvá. Podle McCauslanda vypadá jako „paranoidní a izolovaný diktátor v akci“. Takže zatímco Zelenskyj motivuje své spoluobčany k obraně země, tak Putin své vojáky nemotivuje. 

Stejně špatně motivovaní prý byli např. američtí vojáci bojující ve Vietnamu. „Politický kontext americké války ve Vietnamu byl jiný než současná válka na Ukrajině. V Rusku byly válečné protesty potlačeny a média byla k Putinovu jednání převážně nekritická. Na bojišti však mnozí ruští vojáci zjišťují to, co si někteří američtí vojáci uvědomili ve Vietnamu – že bojují za lež,“ uzavřela CNN.

Upozornění, že vojáci dříve či později ztratí chuť bojovat, nalézá svůj odraz i přímo na bojišti. Americký institut pro studium války (ISW) upozornil, že Rusové na východě Ukrajiny sice dál tlačí na Bachmut, ale nepostupují tam. ISW upozornil, že Rusové nepostupují na žádném místě frontové linie.

Informace ISW

Ani částečná mobilizace 300 tisíc mužů, která podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgu skončila 28. října, nebude mít pode ISW na situaci na bojišti bezprostřední vliv. Ale po ukončení výcviku lze podle ISW očekávat, že přímo na bojiště dorazí asi 110 tisíc vojáků, 40 tisíc vojáků už bylo na frontu posláno, zatímco dalších 150 tisíc mobilizovaných bude působit v týlu a budou jednotkám v předních liniích dodávat náhradní díly potřebné k opravám vozů či zbraní a další vybavení.

Informace ISW

Informace ISW

Naproti tomu ukrajinská protiofenziva by podle ISW mohla pokračovat i na podzim a přes zimu, až do února. Do měsíce, ve kterém terén na Ukrajině opanuje bahno. Takto odhaduje další vývoj George Barros, analytik ISW.

Informace ISW

BBC oznámila, že Rusové ukončili stahování civilistů z Chersonu před očekávanou bitvou s postupujícími ukrajinskými silami.

Nejméně 70 tisíc civilistů údajně přešlo na levý (východní) břeh řeky Dněpr, což Ukrajina označila za nucené deportace.

„Připravujeme Cherson na obranu,“ řekl jeden z velitelů ruské domobrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…