Putinův propagandista ve státní TV brutálně zaútočil na miliardáře, kteří šmelí peníze z Ruska do daňových rájů. Chystá Kreml úder?

10.11.2014 18:53

Dmitrij Konstantinovič Kiseljov je ruský novinář a moderátor. Na serveru youtube.com se těší pozornosti část jeho pořadu, kde mluvil o propadu ekonomiky, problému "deoffshorizace" Ruska a vychválil Vladimira Putina.

Putinův propagandista ve státní TV brutálně zaútočil na miliardáře, kteří šmelí peníze z Ruska do daňových rájů. Chystá Kreml úder?
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Dmitrij Kiseljov je prominentní ruský novinář. Někdejší populární hlasatel televizních zpráv a později plodný dokumentarista se vloni stal šéfem mediálního holdingu, sdružujícího tiskovou agenturu RIA Novosti a televizní stanici Russia Today. Zaujal několika svými drsnými výroky v době ukrajinské krize, a v USA se jej dokonce rozhodly zařadit na svou "černou listinu" ruských prominentů, postižených sankcemi.

Kiseljov ve svém pořadu na ruské veřejnoprávní televizi pohovořil o problematice offshorů. Ruským divákům představil „malé státečky“, které ale pro Rusko představují skutečnou pohromu. Mají totiž mnohem nižší daně, na které nalákaly ruské firmy, které pak neplatí doma, kde vyrábějí a čerpají lidskou práci. Moderátor kritizoval, že tyto firmy jsou registrované mimo vlast a neplatí v Rusku daně, ale čerpají všechny výhody. Využívají nemocnice, cesty a chrání je policie i armáda. „Nedávno blogeři objevili, že společnost, která v Moskvě vybírá poplatky za parkování je registrována na Kypru. Není to divné,“ ptal se s nechápajícím výrazem Kiseljov.

Na celou reportáž se podívejte ZDE

„Všichni od malých do velkých, od minifirmiček do obrovských korporací vydělávají peníze u nás a daně ze zisku odvádějí ven. Jak to má stát vydržet,“ přemítal novinář. „Nechci ukazovat prstem, ale kdo z těch největších ruských byznysmenů, z první desítky seznamu Forbes, těch nejznámějších, nebo těch v první stovce, se může pochlubit tím, že se nevyhýbá platbě daní prostřednictvím offshorů,“ tázal se dále v konkrétní narážce, kterou umocnily fotografie nejbohatších ruských podnikatelů na obrazovce za ním, doplněné i umístěním v žebříčku největších světových boháčů.

70 procent ruské ekonomiky se nachází v offshorech

Kiseljov dále poukázal na to, že nikdo o přesném rozměru této pohromy nemluví a nikdo s ní prý ani nespěchá, neboť jde o kolosální číslo.  Nakonec sám zveřejnil konkrétní sumy z údajů, pocházejících od prvního náměstka Výboru státní dumy pro ekonomickou politiku Michaila Jemeljanova. Podle něj se prý 70 procent ruské ekonomiky nachází v offshorech. Moderátor pak zdůraznil, že tito byznysmeni využívají služeb státu. Berou si vzdělání, služby ve zdravotnictví, používají mosty a cesty, dostávají peníze ve formě státních příspěvků na rodinu a podobně.

Poté Dmitrij Kiseljov dopodrobna vyjmenovával firmy a obory podnikání od letišť či energetických korporací, které všechny daně odvádějí jinde než v Rusku.

Nyní konečně přijde zákon a daně se budou platit doma

Novinář pak vyzdvihl úlohu ruského prezidenta Vladimira Putina, kterému prý stav není lhostejný, a už v roce 2012 nařídil vládě přijmout program k deoffshorizacii Ruska. Jenže prý o rok později Putin zkonstatoval, že nezaregistroval žádné výsledky. „Uplynul další rok a vláda žádný návrh zákona nepředložila,“ volal pobouřeně moderátor.

Zprávy s Dimitrijem Kiseljovem nás pak obrazem vedou do Státní dumy, která nakonec předběhla vládu a 22. října návrh zákona předložila. Ten prý uloží všem občanům platit daně v Rusku. Tento zákon tak dopadne na offshorový byznys a přiměje podnikatele zanechat peníze doma. Moderátor vše popisuje velmi podrobně a lapidárně, tak, aby každý z diváků pochopil, že konečně přišel čas, kdy se vymýtí tento škodlivý jev. Zákon by prý mohl začít platit už od nového roku. Ve Státní dumě nad ním údajně panuje shoda napříč politickým spektrem.

Moderátor pak zákon popisuje jako velice vstřícný, protože prý offshory nezakazuje, ale jen přikazuje platit daň 13 procent fyzické osobě a 20 procent právnické osobě v Rusku. Nový počin novinář vychvaluje i v tom, že údajně ruští podnikatelé mohou být spokojeni, protože západní země od svých byznysmenů prý žádají daně v násobcích vyšších, než jak se rozhodla Duma.

Roli hraje kvalita vůdce

Dmitrij Konstantinovič Kiseljov pak zdůraznil roli prezidenta Putina. Je prý zaslouženě vysoce populární, ne jako jeho americký protějšek Barack Obama, kterému obliba trvale klesá. Je prý nesmysl to vysvětlovat pouze tím, že v krizi se občané semknou kolem svého vůdce. Jako příklad uvedl ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který ve svém těžce zkoušeném národě nijak vysokou popularitu nemá. „Žádné přimknutí k vůdci,“ ukazoval prstem moderátor. Roli podle něj hraje kvalita samotného vůdce.

„Být silným a pozvedat Rusko však automaticky znamená poštvat proti sobě Američany. Jakýkoliv vládce Kremlu, který se snaží v Rusku o pokrok, nebude Američanům vyhovovat, stejně jako kterýkoliv jiný samostatný vůdce kterékoliv samostatné země na světě,“ zakončil svůj výklad prominentní ruský moderátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…