Půvabný Macron, uhranula moderátorka ČT. Ale docent Eichler se nedal: O Francii řekl informace, které se moc nenosí

04.12.2018 12:35 | Zprávy

Dnes na ČT24 hovořil s Jolkou Krásnou na téma francouzských protestů proti zvyšování daně u nafty a celkové politice Emmanuela Macrona analytik Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler. Opřel se do Macrona, nazýval ho „Emánkem“ a popsal také boj policie u Vítězného oblouku: „Šestkrát museli ustoupit a šestkrát ho zase zpátky dobývali. To byl takový malý Stalingrad pro ně. Proti sobě měli nepřátele, kteří měli kladiva, sekery, lopaty.“ Moderátorka Krásná nazvala Macrona „půvabným“, Eichler ho přirovnal k Marii Antoinettě. Ale o krásu se rozhodně nejednalo.

Půvabný Macron, uhranula moderátorka ČT. Ale docent Eichler se nedal: O Francii řekl informace, které se moc nenosí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expert z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

Moderátorka se Eichlera ptala, kdo to vlastně Žluté vesty jsou, protože se z jejich řad zatím nevynořil žádný vůdce. „To je uskupení, které není centralizované, není organizované, vzniklo hodně spontánně, vzniklo na sociálních sítích a také tím, že se šířily petice a různé videonahrávky. Oni už mají ale 8 svých mluvčích. Někteří z nich mají dobrou odbornou úroveň, někteří horší,“ odpověděl analytik.

„Ovšem problém je v tom, že vláda a také prezident Macron je označil za samozvance,“ dostával se analytik k jádru věci. Toto označení prý v Čechách něco připomíná, když před 41 lety byli někteří v Československu označeni za samozvance. Ale rozdíl je v tom, že dnes existují sociální sítě, které tenkrát nebyly. Uvedl průzkumy, podle kterých Žlutým vestám vyjadřuje podporu 70 % až 75 % Francouzů, a říkají tak, že vyjadřují správné požadavky a mluví i za ně, tedy že sdílejí tyto požadavky a kritiky.

Moderátorka Jolka Krásná pak citovala zpravodaje z Francie Jana Šmída, který shrnul situaci, že lidé se tam nemají dobře a po vládě chtějí vstřícné kroky místo arogance. „Dala se vysledovat určitá arogance třeba v chování jejich půvabného p...p... jaksi Emmanuela Macrona?“ zamotala se moderátorka do otázky. „Který vlastně je mladý člověk, cestuje, potřásá si rukama s velkými politiky, nicméně, zajímá ho dění ve Francii? I tohle může být vnímáno jako arogance?“ ptala se Krásná. Eichler potvrdil, že přesně tak je to v této zemi vnímáno. Zmínil, že měl před jeden a půl rokem problémy, když Macrona, ke kterému má velmi kritický vztah, označil za „nafoukaného Emánka“. Je prý sice dobrý rétor, ale jeho projevů se Francouzi nenajedí, zopakoval analytik svou repliku, kterou použil i v rozhovoru pro PL.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…