Půvabný Macron, uhranula moderátorka ČT. Ale docent Eichler se nedal: O Francii řekl informace, které se moc nenosí

04.12.2018 12:35

Dnes na ČT24 hovořil s Jolkou Krásnou na téma francouzských protestů proti zvyšování daně u nafty a celkové politice Emmanuela Macrona analytik Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler. Opřel se do Macrona, nazýval ho „Emánkem“ a popsal také boj policie u Vítězného oblouku: „Šestkrát museli ustoupit a šestkrát ho zase zpátky dobývali. To byl takový malý Stalingrad pro ně. Proti sobě měli nepřátele, kteří měli kladiva, sekery, lopaty.“ Moderátorka Krásná nazvala Macrona „půvabným“, Eichler ho přirovnal k Marii Antoinettě. Ale o krásu se rozhodně nejednalo.

Půvabný Macron, uhranula moderátorka ČT. Ale docent Eichler se nedal: O Francii řekl informace, které se moc nenosí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expert z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

Moderátorka se Eichlera ptala, kdo to vlastně Žluté vesty jsou, protože se z jejich řad zatím nevynořil žádný vůdce. „To je uskupení, které není centralizované, není organizované, vzniklo hodně spontánně, vzniklo na sociálních sítích a také tím, že se šířily petice a různé videonahrávky. Oni už mají ale 8 svých mluvčích. Někteří z nich mají dobrou odbornou úroveň, někteří horší,“ odpověděl analytik.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí

„Ovšem problém je v tom, že vláda a také prezident Macron je označil za samozvance,“ dostával se analytik k jádru věci. Toto označení prý v Čechách něco připomíná, když před 41 lety byli někteří v Československu označeni za samozvance. Ale rozdíl je v tom, že dnes existují sociální sítě, které tenkrát nebyly. Uvedl průzkumy, podle kterých Žlutým vestám vyjadřuje podporu 70 % až 75 % Francouzů, a říkají tak, že vyjadřují správné požadavky a mluví i za ně, tedy že sdílejí tyto požadavky a kritiky.

Moderátorka Jolka Krásná pak citovala zpravodaje z Francie Jana Šmída, který shrnul situaci, že lidé se tam nemají dobře a po vládě chtějí vstřícné kroky místo arogance. „Dala se vysledovat určitá arogance třeba v chování jejich půvabného p...p... jaksi Emmanuela Macrona?“ zamotala se moderátorka do otázky. „Který vlastně je mladý člověk, cestuje, potřásá si rukama s velkými politiky, nicméně, zajímá ho dění ve Francii? I tohle může být vnímáno jako arogance?“ ptala se Krásná. Eichler potvrdil, že přesně tak je to v této zemi vnímáno. Zmínil, že měl před jeden a půl rokem problémy, když Macrona, ke kterému má velmi kritický vztah, označil za „nafoukaného Emánka“. Je prý sice dobrý rétor, ale jeho projevů se Francouzi nenajedí, zopakoval analytik svou repliku, kterou použil i v rozhovoru pro PL.

Dodal, že narůstá počet Francouzů, kteří mají problém vyjít s výplatou. A nejedná se o okrajové profese, jde prý o střední třídu. Zmínil, že až 70 % Francouzů dojíždí do práce vlastním vozem. Většina si údajně pořídila diesely, protože nafta bývala levnější. „A oni přišli na základě Emánkova nápadu s tím, že by se lidi mohli zbavit těch aut, která mají naftový motor, a přepřáhnout na benzinové motory,“ vysvětloval Eichler a dodal, že ve Francii se množí přirovnání Macrona k Marii Antoinettě, která před revolucí řekla, ať když lidé nemají na chleba, tak ať si koupí koláče. A Macron jim teď doporučuje, aby prodávali naftová auta, když jejich hodnota klesá, a kupovali benzínová nebo hybridní.

Moderátorka zmínila ministra vnitra Francie, který prý zažil „grilování“ v přímém přenosu. Eichler to okomentoval, že ono grilování začalo v parlamentním výboru pro bezpečnost, kde každá stranická skupina měla skrz zástupce možnost položit otázku a pak následovalo druhé kolo dotazů. Ministr si prý nevedl špatně, ale problém je, že pozici ministra zastává jen měsíc a týden. „To je problém celého toho hnutí, které ten Emánek s sebou strhnul,“ myslí si Eichler. Krásná se smíchem doporučila, aby raději prezidenta nazývali jeho pravým jménem. Eichler dořekl, že k Macronovi se přidali i úspěšní politici francouzských socialistů. Dříve bylo dle analytika pravidlem, že kdo chtěl být ministrem, či dokonce premiérem nebo prezidentem, ten musel být úspěšným starostou, nejlépe dvě období, což Macron nebyl. Jeho ministr vnitra, který ony zkušenosti má, prý tušil, že s Macronem je něco špatně, takže odstoupil z rodinných důvodů a funkci zdědil Castaner, který nyní řeší současnou situaci.

„Nevedl si špatně, ale co tam mimo jiné také řekl, že se drží doktríny nasazení policajtů a četníků, a četníkům šlo na tom Champs-Élysées o život. To byl poziční boj o Vítězný oblouk, veliký symbol francouzských dějin, kdy šestkrát museli ustoupit a šestkrát ho zase zpátky dobývali. To byl takový malý Stalingrad pro ně. Proti sobě měli nepřátele, kteří měli kladiva, sekery, lopaty,“ připodobnil Eichler protesty k druhé světové válce.

Anketa

Důvěřujete Emmanuelu Macronovi?

hlasovalo: 10241 lidí

Krásná se Eichlera zeptala, co prezident Macron nabídne v tomto týdnu Francouzům k uklidnění situace. Eichler začal tím, že konstatoval, že za doby páté republiky zde zatím nikdy nebylo volání po odstoupení prezidenta. „Protestující se chtěli dostat k Elysejskému paláci, odtamtud je vytlačily pořádkové síly. Ty už jsou ale také unavené, používají slzný plyn a vodní děla. Mojí generaci to také něco připomíná, to jsou 80. léta tady v Československu. A on je v obklíčení, oni říkají, že je ve svém obláčku ze slzného plynu, jeho situace je velice špatná.“

Eichler doplnil, že reformy jsou ve Francii velice potřebné a protestující nejsou žádní velcí makroekonomové, ale všechno svádějí na neoliberalismus. „Říkají, zavírají se malé nemocnice. To jsou témata, která mohou rezonovat tady. Ruší se ztrátové linky autobusů nebo vlaků. Zavírají se školy na malých městech, zavírají se pošty v malých obcích. To vše v té Francii, která to měla všechno takto blízko, takže tam se nabaluje spousta takovýchto požadavků. Měly by se zvýšit platy učitelům podle nich, snižovat počet žáků ve třídách,“ nastínil požadavky analytik s tím, že se s nimi cca 70 % Francouzů ztotožňuje. A závěrem dodal další požadavky jako zvýšení minimálních důchodů a mezd, spolu se zastropováním maximálních příjmů, tedy větší volání po rovnostářství.

Na otázku, kde na to vzít, údajně už Žluté vesty částečně odpověď mají. Prý by se měl zdanit kerosin, používaný v palivu pro letadla, a také zdanit trajekty, které převážejí zboží, které jsou zatím bez daně. Ekonomicky podle Eichlera pořád platí, že Francie je podle HDP pátá na světě, ale až desátá podle HDP na hlavu a klesá v ní parita kupní síly. Macron prý v projevu bude vyzývat k dialogu a v projevu budou vzhledem k velikosti problému velká slova a patos. Názor na to, co vlastně Macron v projevu slíbí, však z Eichlera moderátorka nakonec nedostala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…