RRTV a Rada ČRo budou řešit možné pochybení rozhlasu. Ne Zemanovy „kurvy“

03.11.2014 17:07

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Rada Českého rozhlasu se budou zabývat posledními Hovory z Lán. Obě instituce dostaly množství stížností posluchačů na vulgarismy, které v pořadu Českého rozhlasu zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana. Posuzovat budou nikoli výroky hlavy státu, ale to, zda nepochybil Český rozhlas.

RRTV a Rada ČRo budou řešit možné pochybení rozhlasu. Ne Zemanovy „kurvy“
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

„Zaznamenali jsme desítky stížností,“ řekl předseda RRTV Ivan Krejčí. Předpokládá, že v příštích dnech tento počet zřejmě dosáhne stovky, o které mluvil při prvních odhadech. „V každém případě to bude rekordní,“ dodal odpoledne. Rada se pořadem bude zabývat na příštím zasedání za dva týdny. Krejčí očekává, že v případě zjištění prohřešku vydá rada upozornění na porušení zákona, nebo si vyžádá další vyjádření od Českého rozhlasu.

Český rozhlas s pořadem nadále počítá, chce si ale s Hradem o poslední události promluvit

Situací se v příštím týdnu bude věnovat také Rada Českého rozhlasu. K dispozici by měla mít stanovisko etické komise. Dnes radě, podobně jako samotnému Českému rozhlasu, dorazily stížnosti posluchačů. „Do odpoledne jejich počet narostl na patnáct,“ řekl místopředseda rady Jiří Vejvoda. „Tématem našeho zkoumání není prezident Zeman, ale to, jak se zachoval rozhlas. Budeme se ptát, jestli tomu šlo v živém vysílání zabránit, což podle nás nešlo. A hlavně, jak se k případným dalším Hovorům z Lán bude rozhlas stavět,“ řekl.

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Český rozhlas s pořadem nadále počítá, chce si ale s Hradem o poslední události promluvit. "Pořad nadále vysílat budeme, v komunikaci s prezidentskou kanceláří se nicméně k poslednímu vysílání Hovorů z Lán vrátíme," řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Rozhlas uvedl, že po odvysílání pořadu v neděli večer zaznamenal nevídaný nápor internetových uživatelů. Vysoký počet překotných požadavků na přehrání a vyhledávání konkrétních pasáží technika dokonce vyhodnotila jako útok na její webové stránky. "Ve 22:00 jsme museli zastavit některé bloky IP adres, které vykazovaly chování nejvíce podobné útoku, a systému tak částečně odlehčili," řekl mluvčí. Situaci rozhlas řešil přes noc. Zatížené byly i takzvané vložené přehrávače ČRo na jiných webech, které v neděli večer zaznamenaly až 40krát větší množství spuštění proti průměru. Dnes již zátěž byla rovnoměrnější.

Vyjádřil se k politickým vězňům v Rusku a skupině Pussy Riot

Hlava státu použila vulgarismy v nedělním vysílání Hovorů z Lán na Radiožurnálu. Zeman to vysvětlil tím, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se prý prezident chtěl těmto lidem zalíbit.

Vyjádřil se k politickým vězňům v Rusku a skupině Pussy Riot: "Víte, co je Pussy? Kunda. S prominutím v textech této skupiny je kunda sem, kunda tam. Nebudu se zastávat - teď jsem chtěl říci kurev - ale já nejsem (Karel) Schwarzenberg..., tedy poněkud deviantních dam." Na otázku týkající se jeho vulgarismů odpověděl: "Já jsem se inspiroval panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká hovno." Pokud jde o služební zákon, vláda podle Zemana "podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zkurvila služební zákon z původní podoby".

Pravidla živého vysílání jsou v ČRo upravena kodexem, který rozhlasu ukládá věnovat náležitou pozornost jeho přípravě. V kodexu se mimo jiné uvádí, že pokud se v živém vysílání určitá osoba projevuje tak, že nelze dostát povinnostem uloženým zákonem nebo kodexem, je moderátor oprávněn osobu přerušit, resp. jí odebrat slovo. "Jestliže chování nebo projev takové osoby vážně překročí únosnou míru, je povinností průvodce se od chování či výroků takové osoby jménem Českého rozhlasu distancovat," píše se v jednom z bodů.

Jednu z větších vln stížností na vysílání rozhlas zaznamenal loni po rozhovoru Radiožurnálu s pražským arcibiskupem a kardinálem Dominikem Dukou. Tehdy šlo o dodržování předvolebních pravidel, kdy moderátorka vyhodnotila některé kardinálovy výroky v rozporu s těmito pravidly, tehdy rozhovor s Dukou předčasně ukončila. Rada tehdy obdržela asi 25 stížností od posluchačů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…