Rada centrální banky by dnes mohla rozhodnout o půjčce MMF

26.01.2012 6:57

Bankovní rada České národní banky by dnes mohla rozhodnout o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu na pomoc eurozóně. Vláda se ve středu shodla, že Česko poskytne měnovému fondu částku do 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun. Peníze by měly jít z devizových rezerv ČNB. Jednání bankovní rady se zúčastní ministr financí Miroslav Kalousek. Pokud se ČNB rozhodne peníze neuvolnit, má ministr financí do 30 dní předložit vládě jinou alternativu řešení.

Rada centrální banky by dnes mohla rozhodnout o půjčce MMF
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Částka 1,5 miliardy eur podle předsedy vlády Petra Nečase vznikla tak, že ČR hodlá poskytnout v přepočtu na jednoho obyvatele stejnou částku jako sousední Polsko. Jde o výrazně nižší sumu než původně požadovaných 3,5 miliardy eur. Poskytnutím půjčky dává ČR podle Nečase najevo, že v rámci EU patří do skupiny ekonomicky zdravých států. O podobě půjčky vedla "velmi pečlivá jednání" v trojúhelníku premiér, guvernér ČNB a ministr financí.

Vládní záruky

Kabinet se ve středu také usnesl, že bance nabídne státní záruky za úvěry MMF v celkové výši 2,53 miliardy eur, tedy i za půjčku z roku 2009 ve výši přes miliardu eur, pokud bankovní rada ČNB bude s novou půjčkou souhlasit.

Lídři EU se loni v prosinci dohodli, že poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se pak ale na poskytnutí celého objemu nedohodly. Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku vyloučily Británie a Bulharsko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…