Radikální pravice, antisemitismus a zločiny jednotlivých uprchlíků. Tři výzvy, kterým země podle Merkelové čelí

10.09.2018 21:02

Podle německé spolkové kancléřky Angely Merkelové (CDU) čelí Německo třem velkým výzvám – zvyšujícímu se pravicovému radikalismu, antisemitismu a násilí ze strany jednotlivých uprchlíků, sdělil na tiskové konferenci v Berlíně její mluvčí Steffen Seibert. Svůj velký podíl na tom bezesporu má vražda pětatřicetiletého Němce v saském Chemnitzu, která zde vzbudila velké nepokoje a z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci. O víkendu navíc zemřel ve městě Köthen v Sasku-Anhaltsku po konfliktu se dvěma Afghánci mladý Němec. Podle policie ale jeho úmrtí přímo nesouvisí s potyčkou s Afghánci, uvedla Česká televize.

Radikální pravice, antisemitismus a zločiny jednotlivých uprchlíků. Tři výzvy, kterým země podle Merkelové čelí
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

„Je zcela jasné, že čelíme třem výzvám. Jednou je zvyšující se pravicový radikalismus v Německu. Další je znepokojivý antisemitismus, který stále znovu masivně ohrožuje židovský život v zemi, u něhož jsme rádi, že tu znovu je a že kvete. A třetí výzva jsou samozřejmě také násilné zločiny spáchané jednotlivými uprchlíky,“ řekl mluvčí kancléřky, podle kterého se všem třem výzvám dá čelit jen prostředky právního státu.

Zejména antisemitský útok, jenž se v Chemnitzu odehrál koncem srpna, ale na veřejnost se informace dostaly až před několika dny, Seibert ostře odsoudil. Tehdy skupina asi deseti maskovaných lidí zaútočila na košer restauraci Schalom 27. srpna kameny, láhvemi a kusem ocelové tyče.

Útočníci vykřikovali antisemitské urážky jako „Vypadni z Německa, ty židovská svině“. „To pobuřuje každého z nás a dotýká se to naší podstaty, když se antisemitismus takovým způsobem slovem a činem projevuje v naší zemi,“ uvedl k útoku Seibert.

V košer restauraci došlo k incidentu na okraji protestů, které byly do Chemnitzu svolány po ubodání mladého Němce z 26. srpna. O situaci v Chemnitzu se nyní v Německu intenzivně od té doby diskutuje. Vznikají i dohody ohledně toho, zda se v Chemnitzu během demonstrací odehrály štvanice proti přistěhovalcům. Kancléřka Merkelová uvedla, že ano. Šéf kontrarozvědky Hans-Georg Maassen uvedl, že se však žádné hony na cizince nekonaly a mnoho věcí se v souvislosti s tím podle něj zveličilo.

Za vysvětlení šéfa kontrarozvědky se postavil i ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Opozice i vládní sociální demokraté (SPD) hovoří o tom, že by měl Maassen ve funkci skončit, pokud svá tvrzení nedokáže. Merkelová se k věci zatím jasně nevyjádřila.

Po Chemnitzu ale pro už tak vyděšené tamní obyvatelstvo přichází další rána. O víkendu situaci v Německu opět rozbouřilo úmrtí dvaadvacetiletého muže ve městě Köthen v Sasku-Anhaltsku. Místní policie v této souvislosti zatkla dva Afghánce.

Mladík zemřel ale podle vyšetřovatelů na akutní selhání srdce, které nebylo „v přímé příčinné souvislosti s utrpěnými zraněními“, ke kterým Němec přišel při potyčce s podezřelými. Podle listu Mitteldeutsche Zeitung mladík trpěl kardiologickým onemocněním.

Původní text ZDE.

Zadržení Afghánci jsou ve věku osmnáct a dvacet let. První čelí podezření z nebezpečného ublížení na těle a druhý z ublížení na těle s následkem smrti. Německý mladík se pravděpodobně připletl do hádky ve skupině afghánských mužů. Zatím pozadí incidentu není zcela známé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…