Radnice hájí zákaz posedávání před domy. Romové ale protestují

17.08.2012 21:01

Radnice v obci Krupka na Teplicku hájí novou vyhlášku, podle níž se nesmí posedávat na zídkách nebo si přinést na veřejné prostranství židle a grilovat. Romové proti tomu ale chystají protest.

Radnice hájí zákaz posedávání před domy. Romové ale protestují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena sedící na lavičce v parku. Ilustrační foto

Vyhláška se týká hlavně sídliště Maršov, odkud putuje množství stížností. "Po povodních, v roce 2003, se změnila struktura obyvatelstva. Realitky sem sestěhovaly nové lidí z celé republiky," popsal pro server iDnes.cz šéf bytového družstva Josef Snížek.

Vyhlášku osobně vítá, podle něj problematickému sídlišti pomůže. "Před vchodem vysedávají sedmnáctiletí výrostci a brání vstupu do vchodu mamince s kočárkem. Zůstávají po nich na zemi vajgly, plivance, nepořádek," stěžuje si.

Podobně mluví i velitel tamějších strážníků Jiří Petrák. "Dostávali jsme denně zhruba deset stížností na narušování veřejného pořádku. Pálí tady sedačky, přeskakují ohně. Lidé, kteří chodí do práce, se nevyspí," uvedl.

Kontroverzní vyhlášku přijalo zastupitelstvo obce jednohlasně a platí už od 10. července. Pokud tak chce někdo na veřejném prostranství třeba grilovat, musí mít povolení radnice. Stejné je to ovšem i s pouhým sednutím, neboť to je povolené leda na lavičkách. Ty ale na sídlišti nejsou.

"Naprostá většina obyvatel sídliště lavičky poblíž svých oken nechce, protože se na nich srocují nepřizpůsobiví. Stejně tak nechtějí ani dětské hřiště," vysvětluje starosta Zdeněk Matouš.

Romové tak chystají proti vyhlášce protest. "Myslíme si, že je to pokus vytlačit Romy z ulic nebo jim tak znepříjemnit život, aby z Krupky odešli," tvrdí Jozef Miker, jeden z organizátorů demonstrace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…