Rady uprchlíkům z Německa: Nedělej svinčík. Nechovej se jak hovado

26.09.2016 7:37

Desatero přikázání pro uprchlíky, kteří hledají nový život v cizí zemi, sepsal Luděk Frýbort, německý občan českého původu, na serveru Neviditelný pes.

Rady uprchlíkům z Německa: Nedělej svinčík. Nechovej se jak hovado
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Prvním přikázáním je „Nelži a nepodváděj! Nedělej ze sebe, co nejsi!“. Podle Frýborta totiž to nejcennější, s čím uprchlík může začít nový život, je dobré jméno a z něj plynoucí důvěra. „Nenič ji sobě ani jiným! Nediv se a nepohoršuj nad nevlídnými reakcemi, pakli sis ji zničil!“ píše Frýbort.

Druhým přikázáním je „Nepřenášej do hostitelské země své domácí vzteky a různice!“ „Perou se na ulicích Kurdové s Turky, Afghánci s Araby... Třeba na to mají právo. Ohlásili na úřadě demonstraci, i demonstrují, občas si navzájem rozbíjejí hlavy flaškami. Jde však kolem domácí člověk a zlobně si vrčí – pakáž jedna jako druhá, kdyby ji čert vzal! Komu záleží – a mělo by sakra záležet – na akceptaci většinovou společností, nečiň toho. Své předsudky a averze si spánembohem pěstuj mezi svými, na veřejnost s nimi ale nelez,“ vyzývá Frýbort.

Třetím přikázáním je „Nauč se jazyku!“ A i když se cizího přízvuku nezbavíš nikdy, lidé ti to nebudou předhazovat. „Spíš to shledají zajímavým, někdy i roztomilým,“ ujišťuje Frýbort.

Čtvrté přikázání zní „Nerozsévej kolem sebe svinčík!“

Páté přikázání je „Nechovej se vyzývavě!“ „Stroj se, jak se strojí lidé kolem tebe; svá zavinutí hlavy, pletené čepičky, roucha na paty si nos doma, když bez nich nemůžeš být, na ulici se s nimi neukazuj, chceš-li být přijat v zemi za hosta. Leda bys nechtěl; pak si ale musíš nechat líbit otázku, proč ses, k čertu, stěhoval někam, kde se ti nic nelíbí a kdečím se cítíš uražen,“ píše Frýbort.

Šesté přikázání je „Zapomeň na svou mužnou nadřazenost!“ „Ocitl ses v zemi, kde oboje pohlaví požívá nejen týchž práv, ale i téže úcty. Úkony denního života zde nejsou rozděleny na mužské a babské; hodíš-li – jak se nezřídka v uprchlických ubytovnách stává – na zem talíř s jídlem, jelikož se ti nezamlouvá, a odkráčíš, aby to po tobě uklidily ženské, bude to vnímáno jako projev ne mužnosti, nýbrž hovadství,“ vysvětluje Frýbort.

Celý text je ZDE

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…