Rajčata za 26 Kč, papriky za 60. Bavorský market nabídl neslýchané

31.07.2023 18:04 | Reportáž

Levná zelenina, konkrétně rajčata za 26 Kč a papriky za 60. Ale také polské výrobky, což dříve bylo neslýchané. To ParlamentníListy.cz viděly v jedné z bavorských poboček supermarketu ALDI, který na českém trhu nepůsobí. Němci též začínají více označovat jednotlivé druhy masa a vepřové ustupuje. To na českém tržišti v Plzni, které ParlamentníListy.cz navštívily cestou z Německa, převládalo lamentování nad cenami paprik až za 120 Kč.

Rajčata za 26 Kč, papriky za 60. Bavorský market nabídl neslýchané
Foto: Václav Fiala
Popisek: Rajčata jsou u nás i třikrát dražší než v Německu

Vlak nám ujíždí, zdá se, na všech frontách. Už snad přestáváme vnímat, co je nového u našich sousedů.

Po lupě přijde na řadu (asi) mikroskop

Kdo navštívil německé specializované obchody s nápoji, nevyjímaje ani běžné markety, musel si všimnout významné změny. Jsou rozděleny na nápoje doslazované cukrem a ty s umělými sladidly a rovněž nápoje, kde je cukr podstatně redukován. Je to záležitost, o které se mluví i u nás, ale stále se nic nekoná.

(V Německu musejí striktně oddělovat nápoje. Foto: Václav Fiala)

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Výrobky pro diabetiky jsou alespoň u nás označeny u velkých řetězců samostatně, stejně jako rostlinné náhražky mléka u sýrů. Jenže pokud se dobře podíváte na zmrzliny, i řada zahraničních značek má místo mléka základ rostlinný olej.

To v Německu i Polsku o zmrzlinu na rostlinné bázi moc nezavadíte, a když, je vždy levnější. Což u nás tedy není pravda.

... když se podíváme na zoubek

V německém ALDI jsou dva listeriny za cenu jednoho. Balení, které vám vydrží pro celou rodinu možná až na rok, pokud jej tedy nepijete, což pochopitelně nedoporučuji. Naše česká cena jsou už pomalu dvě stovky za jeden.

To samé u zubních past, tam se u nás ceny už u značkových produktů šplhají ke 150. Neskutečné.

Souvisí to ostatně i se zubními zákroky. Pro mnohé Čechy se již nedají zaplatit, v Německu jsou samozřejmě extrémně drahé, takže z bavorského a saského příhraničí jezdí k nám. Pak ovšem ti „někteří naši“ nemají na tuzemce čas… A také si zvyknou na zcela jiný příjem, zvlášť když cizinec platí cash. A proč by také platil kartou, viděli a slyšeli jste to někdy někde?

Dvě balení za cenu jednoho. Foto: Václav Fiala

Bez vepřového a halal

Německé markety se mění, zjistily ParlamentníListy.cz v jednom z nich, v řetězci ALDI, který na našem trhu nepůsobí. Kromě již zmíněného rozdělení na sladké, méně sladké a s obsahem náhražky cukru u nápojů je stále více a více upřednostňováno složení masa. Vzhledem k četnosti více cizinců s jinými zvyky jde vepřové poněkud do pozadí a plně je nahrazuje kuřecí či krůtí. A tak tu najdete nejen drůbeží klobásy na opékání, ale nejrůznější jemné či uzené salámy a další. Vyšším stadiem je pak forma halal porážky, která je vyznačena na obalu.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Co se dramaticky mění, je složení potravinářských výrobků co do zahraničních producentů. Ještě před covidem bylo nemyslitelné, abyste v regálech našli polské uzeniny nebo marmelády. Dnes je to jiné. Polsko razantně dobylo německý trh a společně s Maďarskem nás, zdá se, totálně vytlačuje. Protože kromě piva, a to jsem Prazdroj, Budvar a další velké hráče skoro neviděl – abych byl tedy poněkud decentní – tam nemáme kolečko salámu, nožičku párku a další. Marně pátrat po regionálních výrobcích, jako jsou syrečky nebo štramberské uši či pardubický perník. Zato uvidíte (a to bohatě i u nás) řadu špičkových maďarských uzenin.

Jen ty v Německu jsou ještě výrazně označeny nápisem „Původ masa ze zemí EU i mimo EU“. Toto kdysi pamatuji na takzvaném českém medu, který si na ten domácí jen hrál.

(Polská krakovská klobása. Foto: Václav Fiala)

Česká specifika jsou pro ostatní Evropu fuj

Jahodová marmeláda z Polska. Bez jablek, bez fruktózo-glukózového cukru, jen s pektinem a klasickým cukrem. Mocnost ovocného podílu klidně 75 procent. Najdete tam kusy ovoce, celé jahody, jak mne řada našich nakupujících, bloumajících mezi německými regály, upozornila.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Najdete tu také jogurty, u nichž jsou na naše poměry ceny směšně nízké, kdy jdou hluboko pod deset korun – to v Česku nejsou ani ty v akci nebo s docházející lhůtou spotřeby. Nechci tady velebit západní zboží, ale v Německu i Polsku se tak nebojí o něco tučnějšího mléka a výrobků z něj. To je pak samozřejmě znát, chuťové buňky neošálíte. Stejně tak další přídavné látky, aromata, zahušťovadla, která by měla být, když už nic, tak alespoň natištěna tučným písmem na obalu.

Rajčata a papriky, aneb Nebe a dudy

Co je v Čechách problém, je zelenina, zjistili jsme při zpáteční cestě z Německa na trhu v Plzni. Zahraniční rajčata jsou bledá a amarounová. Vydrží všechno, jen nemají tu chuť. Naštěstí máme pár pěstitelů ve sklenících na Moravě, ale cena řadu lidí odradí. Nicméně ta jsou plná chuti, na rozdíl od těch z Beneluxu, ale také i z Maroka, Francie či Španělska. Z těchto zemí jdou do Německa pěkné, uzrálé, voňavé plody, které jsou ale podstatně levnější než u nás.

„Podívejte na papriku, to je strašné,“ říká paní na českém trhu a ukazuje na slovenské masité papriky, ať již sladké nebo pálivé, jejichž cena za kilo je hodně přes stovku. „Na Slovensku je koupíte za třicet korun,“ lamentuje jeden koupěchtivý pán, který si nakonec tu jednu nebo dvě papričky vezme. Ale ne půl kila nebo kilo, to už je jak z pohádky.

Ceny v bavorských obchodech. Fota: Václav Fiala

(Ceny zeleniny v Plzni. Foto: Václav Fiala)

V Maďarsku jsou prý ještě levnější, ale jeďte tam, že.  

A ceny zeleniny v námi navštíveném bavorském Aldi? Nizozemská rajčata v přepočtu za 26 Kč, kilo červené papriky za 60 Kč, bílá paprika za 65 Kč.

(Levnější jsou i lístky na koncert. Foto: Václav Fiala)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…