Rajchlovi pronajali zasedačku. Na zteč, bubnoval Šarapatka. Pak mu vysvětlili, jak to je

10.08.2023 19:41 | Monitoring

„Rado ČTK, na zteč!“ běsní komentátor Zdeněk Šarapatka. Vadí mu, že Česká tisková kancelář pronajala své prostory politické straně PRO, která v nich včera uspořádala tiskovou konferenci. Celou věc označil za „exces veřejnoprávního média“, který prý ohrožuje základní poslání a nestrannost ČTK. Rozčílenému Šarapatkovi a novinářům z Deníku N následně odpověděla členka Rady ČTK Angelika Bazalová. Ta má za to, že „je třeba už pozvednout hlas a nenechat svazáky bourat náš demokratický systém“.

Rajchlovi pronajali zasedačku. Na zteč, bubnoval Šarapatka. Pak mu vysvětlili, jak to je
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Tisková konference strany PRO

Včerejší tisková konference politické strany PRO vyvolává na sociálních sítích kontroverzi, a to zejména s ohledem na prostory, v nichž akce proběhla. Ty totiž patří České tiskové kanceláři, což vzbuzuje nevoli některých komentátorů. „Veřejnoprávní ČTK dnes poskytla prostor své akademie v pražské Opletalově ulici (sic!) tiskové konferenci Rajchla. Dokonce s grafikou ‚Česko proti vládě‘! Akademie jako součást České tiskové kanceláře je přitom zřízena výhradně pro mediální tréninky a vzdělávací kurzy, o pořádání tiskových konferencí politických subjektů samozřejmě nikde ani slovo,“ napsal na svůj facebookový profil publicista Zdeněk Šarapatka, který loni neúspěšně kandidoval v senátních volbách za TOP 09. „Je to totéž, jako kdyby veřejnoprávní Česká televize nebo Český rozhlas nabídly své zasedačky Vandasovi,“ míní komentátor a bývalý člen Rady ČT. „Takový exces veřejnoprávního média, kterým ČTK ze zákona je, ohrožuje její základní poslání a nestrannost. Cílem provozování veřejnoprávních médií je zabránit zneužití médií politickými stranami. Tudy fakt ne, kolegové!! Rado ČTK, na zteč!“ rozohnil se na Facebooku Šarapatka.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Na tuto kritiku následně reagovala členka Rady ČTK Angelika Bazalová. „Soudruzi svazáci rozjeli akci proti ČTK. Zdeněk Šarapatka je v ráži. Na jeho FB už jeho věrní pomalu odvolávají ředitele ČTK,“ napsala na svém facebookovém profilu podnikatelka a bývalá novinářka. Dostala prý dotaz od Deníku N, zdali jí nevadí, že ČTK poskytla své prostory politické straně PRO, která podle tazatelky „vystupuje občas proti demokratickému režimu tím, co propaguje za myšlenky“. „Pokud strana PRO není postavena mimo zákon, což strana PRO není, její existence je legitimní. Demokracie znamená volnou soutěž politických stran a není možné, aby jakýkoliv subjekt rozhodoval předem, koho z té soutěže vyloučí,“ odpověděla Bazalová s tím, že pokud by v ČTK uvažovali tak, jak Deník N naznačuje, cítila by prý potřebu se proti tomu ozvat.

Bazalová ve svém facebookovém statusu dále vysvětluje, proč ČTK své prostory pronajímá. „ČTK NENÍ placena z koncesionářských poplatků. Její šéfové musejí hospodařit s rozvahou. Nemůžou se totiž při pohledu na dno pokladny rozběhnout za politiky a žádat víc peněz od koncesionářů. Aby mohla ČTK přežít, musí provozovat některé komerční aktivity, které jí do rozpočtu přinášejí peníze. Jednou z těchto aktivit je pronájem prostor, které poskytuje na ryze komerční bázi. Stejně tak nabízí některé další služby, jako on-line přenosy, pronájem techniky atd... Kromě zpravodajství provozuje také placený zpravodajský servis PROTEXT. Tyto služby poskytují samozřejmě i politickým stranám, pokud si za ně zaplatí. Proti těmto aktivitám nikdy nikdo nic nenamítal, a jejich rozvoj je naopak velmi žádoucí. Proto jsme se také všech adeptů na ředitele ČTK podrobně ptali hlavně na to, jak chtějí komerční aktivity rozvíjet, protože bez nich se ČTK neobejde. A našim zájmem – jako rady – je, aby tato instituce prosperovala,“ vysvětluje Angelika Bazalová a následně dodává, že tyto komerční aktivity ČTK jsou striktně odděleny od jejího zpravodajství. Reakci Zdeňka Šarapatky označila za hysterickou.

Ve svém facebookovém statusu členka Rady ČTK dále upřesnila, že nejde o to, zdali s názory strany PRO a jejího předsedy Jindřicha Rajchla souhlasí. V souvislosti s tím připomněla také známý citát teologa Martina Niemöllera: „Nejdřív přišli pro komunisty, a já jsem se neozval, protože jsem nebyl komunista. Pak přišli pro Židy, a já jsem se neozval, protože jsem nebyl Žid. Pak přišli pro mě a tehdy už nezbýval nikdo, kdo by se mohl ozvat.“ „Tak se prosím ozývejme,“ apeluje Bazalová. „Opravdu mám pocit, že je třeba už pozvednout hlas a nenechat svazáky bourat náš demokratický systém,“ má jasno radní ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dobře jste to řekla, paní Bazalová., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 11.08.2023 8:52:33
Jenže tomu fanatikovi to stejně nedojde.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…