Rakety létají kolem americké ambasády. Nepokoušejte se o odvetu, varuje Trump

05.01.2020 16:06

Po zabití íránského velitele jednotek Quds Kásima Sulejmáního na Blízkém východě stoupá napětí. Do okolí americké ambasády a vojenské základny v Iráku dopadly rakety. Nikdo nebyl zabit. V Iráku má proběhnout jednání parlamentu o tom, co bude dál s americkými vojáky v zemi, ale z 329 irácký poslanců nedorazilo na jednání ani třicet mužů, takže rozhodnutí bylo zatím odloženo.

Rakety létají kolem americké ambasády. Nepokoušejte se o odvetu, varuje Trump
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

ČTK informuje o tom, že se na Blízkém východě vyhrocuje situace. Prezident Spojených států Donald Trump ohlásil, že Kásim Sulejmání nesl odpovědnost za smrt mnoha Američanů a zasloužil si smrt. Z Íránu na oplátku zaznělo, že Trump je teroristou v obleku.

Sulejmání byl označován za jednoho z nemocnějších mužů íránského režimu, který řídil íránské zahraniční operace v Sýrii, v Libanonu a v dalších zemích.  A zatímco pro Američany je Sulejmání v podstatě teroristou, pro Íránce a Iráčany je hrdinou, který zemřel mučednickou smrtí.

Iráčané momentálně vyjadřují sounáležitost s Íránci a úřady USA doporučily svým občanům opustit Irák.

Irácká vláda, která je blízkým spojencem Íránu, americký úder proti Sulejmánímu odsoudila jako útok na svoji suverenitu. Bagdád čelí tlaku, aby ze země vypověděl 5 200 amerických vojáků, kteří tam pomáhají zabránit obrození Islámského státu. Dnes později odpoledne se má na zvláštní schůzi sejít irácký parlament a jednat o další budoucnosti amerických sil v zemi. Začátek zasedání byl však o několik hodin odložen, protože dorazily asi jen dvě desítky poslanců z celkových 329. CNN uvádí, že se často stává, že když jsou na programu citlivé záležitosti, parlament se vůbec nesejde,“ uvedla ČTK.

Do okolí americké ambasády a vojenské základny dopadly rakety.

Několik raket bylo vypáleno na centrální náměstí, oblast Džadríji v Bagdádu a leteckou základnu Balad v provincii Saláhaddín, na níž jsou umístěny americké a irácké jednotky. Nezpůsobily ztráty na životech. Další podrobnosti ještě zveřejníme,“ uvádí se v prohlášení irácké armády. 

Prezident Trump už Írán varoval, že pokud se teokratický režim pokusí o nějakou odvetu, Spojené státy mají vytipováno na 52 cílů, na které může dopadnout další úder.

„Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Músáví podle agentury AP řekl, že nejdůležitější činitelé země se dnes večer budou radit o tom, jaký další krok podniknou ve vypovídání mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Půjde prý o krok větší než plánovaný, protože ‚veškerý vývoj ve světové politice je propojený‘. Teherán se v dohodě zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí. USA dohodu ale předloni na jaře vypověděly a zavedly proti Íránu nové sankce, hlavně na vývoz ropy. Ostatní signatáři úmluvy, což jsou Británie, Německo, Francie, Čína a Rusko, se ji snaží zachovat, Írán však její podmínky už několikrát porušil,“ uvedla ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…