Rakouský soud prodloužil vazbu dvojici podezřelé z útoků na vlaky

11.04.2019 20:21

Vídeňský zemský soud dnes o čtyři týdny prodloužil vazbu 42letému Iráčanovi a jeho ženě, podezřelým ze spáchání dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu. Dosavadní důvody pro vazbu, tedy nebezpečí útěku, zahlazování stop a pokračování v trestné činnosti, zůstávají v platnosti. Na svobodě je mezitím vyšetřována další dvojice, která byla koncem března zadržena v Praze a údajně patřila k teroristické buňce kolem 42letého Iráčana.

Rakouský soud prodloužil vazbu dvojici podezřelé z útoků na vlaky
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Vazební vyšetřování podezřelé dvojice má pokračovat v Rakousku. Německé úřady podle APA dosud nepožádaly o její vydání, ani takový záměr nesignalizovaly, což dává rakouské justici možnost, aby ve věci pokračovala. Dnešní rozhodnutí soudu o prodloužení vazby je pravomocné.

Loni v říjnu někdo na vysokorychlostní trati pro vlaky ICE mezi Norimberkem a Mnichovem napnul přes koleje ocelové lano a kromě toho na koleje položil dřevěné klíny vyztužené kousky kovu. Vlak ICE byl při projetí překážek jen lehce poškozen. V prosinci se podobný případ odehrál v Berlíně.

Vídeňské státní zastupitelství se domnívá, že pouze díky technické chybě nebyl naplněn úmysl zabít lidi.

Dvaačtyřicetiletý Qaeser A. byl zadržen koncem března ve svém bytě ve Vídni. K činu se po zatčení přiznal, ale odmítl jeho souvislost s terorismem nebo úmysl zabíjet. Jeho žena nevypovídala.

Také 30letý Iráčan Amar Rahím Mahmúd Mahmúd a jeho 27letá partnerka Rijám Šukrí Salí Badríová, kteří byli na konci března na základě evropského zatykače zadrženi na pražském letišti a následně vydáni do Rakouska, řekli v rozhovoru se serverem deníku Die Presse, že s terorismem nemají nic společného. „Mám rád fotbal a procházky,“ cituje dnes Die Presse tohoto Iráčana.

Dvojice zatčená v České republice byla pro nedostatek závažného podezření ze spáchání trestného činu propuštěna v Rakousku na svobodu. Vyšetřování kvůli podezření z členství v teroristické organizaci a z financování terorismu však pokračuje, uvedla APA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…