Rakušan: Babiš se bojí, co přijde v říjnu. Proto pověřil Koudelku

10.08.2021 8:07

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan má jasno v tom, proč Babišův kabinet pověřil Michala Koudelku zastupováním ředitele BIS do rozhodnutí nové vlády. „Andrej Babiš se bojí, co přijde v říjnu,“ pravil Rakušan.

Rakušan: Babiš se bojí, co přijde v říjnu. Proto pověřil Koudelku
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

Vláda pověřila současného ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku zastupováním na pozici ředitele civilní kontrarozvědky od 16. srpna do doby jmenování nového šéfa. Učinila tak na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) necelý týden před skončením Koudelkova pětiletého mandátu. Podle Babiše by nového ředitele měl vybrat až nový kabinet vzešlý z říjnových voleb.

Podle části opozice podlehl Babiš nátlaku prezidenta Zemana, který Koudelku dlouhodobě kritizuje a v čele kontrarozvědky ho nechce. To ostatně ve svém vyjádření uvedl i předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Andrej Babiš sice udělal úkrok stranou a panu Koudelkovi neprodloužil mandát jen napůl, ale platí, že ustupuje Zemanovi. Jinak by přece ředitele BIS podržel. Potřebuje prezidenta, protože ztratil a ztrácí důvěru lidí. Potřebuje podržet, bojí se toho, co přijde v říjnu,“ řekl Rakušan.

Původní text ZDE

„My chceme, a hlavně nabízíme změnu. A ta změna mimo jiné znamená, že už přestanou být ohrožené klíčové instituce jen proto, že si srabácký oligarcha potřebuje udržet moc,“ dodal Rakušan.

Zeman v květnu nevyhověl už pošesté návrhu vlády na povýšení Koudelky do generálské hodnosti. Loni koncem roku předal Babišovi ohledně Koudelky kritický materiál. Podle zákona o zpravodajských službách jmenuje ředitele BIS vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru.

Babiš dnes řekl, že se Zemanem o svém postupu nehovořil. Zeman počátkem léta oznámil, že plánuje v říjnu volit Babišovo hnutí. Také další opoziční politici dávají premiérovo oddalování rozhodnutí o vedení BIS do souvislosti s tím, že ANO má podobnou voličskou základnu jako prezident, proto by v případě Zemanovy nelibosti s Babišovými kroky mohlo přijít o voliče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…