Rakušan: My vám nemůžeme říct, že to spáchal Ukrajinec, pak to použije Okamura

18.08.2023 10:15 | Monitoring

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po vlně kritiky a přibývajících dotazů vysvětluje, proč po násilných činech ze strany pachatelů z Ukrajiny nesděluje jejich národnost. Uvádí, že mu to ukládá zákon s cílem mimo jiné zamezit nenávistné komunikaci, jakou podle něj předvádí šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Rakušan: My vám nemůžeme říct, že to spáchal Ukrajinec, pak to použije Okamura
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23351 lidí
Rakušan na svém twitteru zveřejnil dotaz občana Prahy, který se jej jako řada dalších tázal: „Proč policie, případně přímo ministr Rakušan, tak úzkostlivě tají národnost pachatelů?“

Šéf resortu vnitra se jal vysvětlit, že se nejedná o žádné jeho osobní rozhodnutí, ale ukládá takový postup zákon. „Konkrétně § 8a trestního řádu. Národnost pachatele zpravidla s trestnou činností nijak nesouvisí a policie ji zveřejňuje jen v případě, že může přispět k dopadení pachatele. Obecně policie zveřejňuje informace tak, aby eliminovala sekundární viktimizaci oběti a aby informace nepřispívala k dalšímu páchání trestné činnosti – třeba násilí proti skupině obyvatel,“ píše ve svém tweetu.

Ministr vnitra poté ukázal, že po dvou napadeních žen Ukrajinci se ukazuje, že to, co zákon ukládá, má své opodstatnění. „Že to není zbytečné opatření, o tom svědčí chování řady lidí poté, co se taková informace dostane neoficiálně ven. Nenávistná komunikace pana Okamury a spol. je přesvědčivým argumentem pro to, že taková informační zdrženlivost je zcela na místě,“ dodává Rakušan.

Do problémů se Rakušan dostal, když po těchto násilných činech páchanými Ukrajinci, kteří jsou obvinění za znásilnění, vyjadřoval ke kolektivní vině. „Naším cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně opravdu každý bez ohledu na národnost, pohlaví a podobně. Zásadně proto odmítáme princip kolektivní viny, za každý konkrétní čin nese odpovědnost jedinec, který čin spáchal,“ pronesl v týdnu před novináři ministr vnitra Rakušan.

Podle něj ji nelze uplatňovat na Ukrajince, ale na celé Rusko jako stát ano, například v případě vyhoštěné ruské tenistky kolektivní vinu uplatňuje. Rakušana pak mnozí odsuzovali za používání tzv. dvojího metru.

„Tak takovou lidskou hyenu a zrůdu jsem snad v politice ještě neviděl. Ministr vnitra a předseda vládních STAN Vít Rakušan kryje pachatele odporného znásilnění a pokusu o vraždu české 15leté dívky v Plzni, když doteď odmítá vyslovit národnost pachatele a záměrně mluví jen o ‚cizinci‘, aby chránil Ukrajince,“ rozčiloval se před nedávnem Okamura na twitteru, že podle Rakušana kvůli národnosti útočníka „není důvod ke generalizacím a rozdmýchávání nesnášenlivosti“.

Naposledy šlo obvinění ze znásilnění patnáctileté dívky, o pár dnů později dopadla policie teprve 16letého Ukrajince, který sexuálně napadl ženu v pražské Hostivaři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ale v těchto případech národnost s trestnou činností souvisí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewylly , 18.08.2023 11:03:48
protože jsi sem natahal, ukrajinské nacisty, válečné zločince a vrahy, nikdo je na hranicích nekontroloval, stačilo jim říct jsem válečný utečenec před válkou i když to 95% nebyla pravda a už se napíchli na náš sociální systém, takže si ten paragraf 8 strč do zádele, vykulenče

|  19 |  0

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …