Rakušan burcuje: Jsme také ve válce. Padají na nás dezinformační bomby

12.03.2022 20:01

Ukrajinou po ruské invazi zmítá válka, kterou provází i válka dezinformační. Tu můžeme pozorovat i v Česku. Součástí války je také cenzura, přesto ruská propaganda jede na plné obrátky, „reagujeme na ni zatím skvěle“, hodnotí ve videu zveřejněném na Twitteru první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan burcuje: Jsme také ve válce. Padají na nás dezinformační bomby
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan

„My jsme také ve válce. Nejsme sice ve válce, že by na nás padaly bomby, ale padají na nás minimálně dezinformace, dezinformační bomby,“ předeslal ministr vnitra ve Fialově vládě Vít Rakušan.

A vypořádáváme se podle jeho slov se situací výborně. „Zatím reagujeme skvěle. Nebývalá jednota společnosti, nebývalá jednota celého Západu, ostré reakce například v podobě sankcí,“ pokračoval.

„Ale ta ruská propaganda jede. Lže se o tom, co se děje na Ukrajině, relativizují se ukrajinské ztráty a vůbec hrdinství tamních vojáků. Ta situace se prostě líčí úplně jiným způsobem. Je to propaganda. Propaganda funguje vždycky, v každé válce, v každém konfliktu. A totalita ji umí využívat velmi dobře,“ zdůraznil člen vlády.

„My se tomu musíme bránit. Nejde to ale jenom tak, abychom vypnuli pár dezinformačních webů, ta propaganda jede stále dál. A vy máte ty nejlepší zbraně, to je váš rozum a vaše srdce a ověřování informací,“ připomněl s tím, že ověřování musí být z dobrých zdrojů.

Zároveň apeloval na to, aby Češi projevili solidaritu. „Srdce a rozum nám napovědí nejlépe, jak se chovat,“ zopakoval Vít Rakušan na závěr.

 

 

Mezi webovými stránkami, které jsou vládou zablokované, jsou například Protiproud.cz, Aeronet.cz nebo Ceskobezcenzury.cz. Česká podoba serveru Sputnik, kterou provozuje ruská státní agentura, však funguje dál. Běží totiž na mezinárodní doméně .COM.

Podle sdružení tomuto kroku předcházela konzultace s bezpečnostními složkami ČR, měly ohrožovat národní bezpečnost dezinformační kampaní, která ruskou agresi na Ukrajině doprovází. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…