Rakušan chrlil z ČT: Putin. Bez sebevědomí, nervozita. Ruská armáda. Ještě horší než jsme mysleli

25.06.2023 14:14 | Monitoring

Z VEŘEJNOPRÁVNÍ ČT Putin jako medvěd na hliněných nohou, z jeho sebevědomí zbylo jen málo, je tam obrovitánská nervozita, pravil vicepremiér a ministra vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělních Otázkách Václava Moravce k jednodenní ozbrojené vzpouře žoldnéřské skupiny wagnerovců. Druhým hostem byla stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO); celý ten jednodenní puč, který se vyřešil jedním telefonátem s běloruským prezidentem Lukašenkem, jí přišel „absurdní“.

Rakušan chrlil z ČT: Putin. Bez sebevědomí, nervozita. Ruská armáda. Ještě horší než jsme mysleli
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce

Ozbrojená vzpoura ruské žoldnéřské skupiny wagnerovců, jejichž šéf Prigožin se chtěl vzpourou domoci odstranění ruského armádního velení, nakonec končí jeho exilem v Bělorusku. Dohodu o ukončení vzpoury dojednal bělorusky prezident Lukašenko. Prigožin ani nikdo ze zúčastněných wagnerovců nebude trestně stíhán. Prigožin ukončením vzpoury podle svých slov zabránil, že by byla „prolita ruská krev“. 

„Medvěd na hliněných nohou, vůdce, který je nervózní. Myslím, že kdokoli viděl ten včerejší projev Vladimira Putina, tak z jeho bývalého sebevědomí zbylo jen málo. Ta nervozita byla obrovitánská, vidíme tu v podstatě soukromou armádu, která postupuje bez velkých ztrát na Moskvu. Vidíme tu něco, co jsme si dřív neuměli ani představit,“ pronesl Vít Rakušan na otázku, co podle něj vypovídá vzpoura wagnerovců o síle ruského režimu.

„Skutečně si myslím, že to ukazuje několik věcí: Okolo Vladimira Putina se vytvářejí nejrůznější skupiny, které zápasí o moc. Je to klanová bitva, a ta bývá vždy o to urputnější, kdy je ten jeden velký vůdce slabší. Podle mě je ta pozice jako taková jednoznačně oslabující. Situace ruské armády je ještě horší, než jsme si mysleli,“ pokračoval Rakušan, podle nějž se v Rusku stalo to, že monopol na násilí a na moc má nejen oficiální armáda.

Byl by zároveň velmi opatrný v radování se z neklidu v Rusku: „Protože, abychom si říkali, že Prigožin je dobrou alternativou vůči Putinovi a že on bude něco lepšího, od takových soudů bych byl dál,“ podotkl Rakušan.

Vyzdvihl dlouhodobý pohled současné vlády, že Rusko je nebezpečí. „Od roku 2014 jsme mohli vidět, jak se Rusko mocensky dívá na střední Evropu, na nás. Jsme prostě stále sférou zájmu,“ kroutil Rakušan hlavou nad tím, že ještě nedávno jsme vyjednávali s Ruskem, aby tu stavělo jaderné elektrárny.

„Musíme dělat vše pro to, abychom na ten Západ patřili. Reálně patřili. Abychom dávali 2 % HDP do zbrojení a abychom byli skutečnými členy Severoatlantické aliance. To je jediná jistota naší bezpečnosti, včetně naší bilaterální smlouvy se Spojenými státy,“ pronesl Rakušan.

Poslankyně Mračková Vildumetzová souhlasí s tím, že radovat se je předčasné; stejně tak jako říkat, že je to na dobré cestě.

Zdůraznila zároveň, že Rakušan lže ve zmínce ohledně tendru. „Pan ministr tady v žádném případě neříká pravdu. Ohledně tendru na Temelín v roce 2013, tak Rusko bylo až v té závěrečné fázi v roce 2013 a u vlády byla v tu chvíli ODS a vy jste tam byli přítomni také. Oni byli jen v předkole a poté byli vyřazeni,“ zdůraznila.

„Myslím, že není potřeba tohle neustále říkat, pane ministře,“ obrátila se politička ANO na předsedu hnutí STAN.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Ke kauze Prigožin a wagnerovci: „To, co se tam stalo, je prakticky absurdní. Včera se dozvíme, že tam proběhl puč, obsadí se města, potom se jde na Moskvu a nakonec jedním telefonátem vlastně puč skončí,“ pozastavuje se Mračková Vildumetzová nad vzpourou wagnerovců.

Případné zpřísnění vízové povinnosti vůči občanům Ruské federace by ponechala posoudit expertům, aby vyhodnotili danou situaci. „Tato otázka je sice politická, ale je vhodnější pro ty nejpovolanější, pro experty, kteří vyhodnotí případnou bezpečnostní situaci,“ říká poslankyně.

Vít Rakušan tvrdí, že takové zpřísnění v České republice od počátku válečného konfliktu na Ukrajině je přísnější, než mají pobaltské státy, které po sobotním puči uvažují i o zpřísnění vízové povinnosti. „Je to zásadní věc. Konzultoval jsem zpřísnění s ministerstvem zahraničních věcí. To, co nyní navrhuje Pobaltí, už máme,“ podotkl.

Může podle Rakušana sobotní jednodenní neúspěšný puč přispět k rychlejšímu ukončení válečného konfliktu na Ukrajině?

„Ukrajinci jsou šikovní a dokáží velmi rychle vnímat rozložení sil na bojovém poli. To znamená, že včera ta protiofenziva byla samozřejmě okamžitě intenzivnější. A je pravda, že pokud Rusko stojí na prahu něčeho, co by snad mohlo vygradovat v nějaký typ občanské války, tak se ruská armáda spíše zaměřuje na vnitřní bezpečnost než na to, aby čelila Ukrajincům. Já si skutečně myslím, že to může mít výhodu,“ sdělil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan chrlí ze sebe slova, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 25.06.2023 15:30:20
aniž by prošla mozkovými závity. Je to Melhuba . Babišovo ANO je třeba bohužel zařadit k vlastizrádným stranám jeho poslanci jsou připraveni odevzdat Česko do rukou Amerických kolonistů kteří si z něho udělají logistické centrum což znamená že budeme legálním cílem ruských strategických raket.Ve volbách by to měli občani vlastizrádným stranám spočítat i s úroky Babiše nevyjímaje.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…