Ransdorf jede dál: Poté, co zaujal tvrzením o vojácích NATO na Ukrajině, přidává k tématu následující

16.02.2015 14:56

Komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf o víkendu zaujal tvrzením o vojácích NATO údajně obklíčených u strategického ukrajinského města Debalceve, které prý česká média úplně opomenula. Zkraje nového týdne Ransdorf čtenářům ParlamentníchListů.cz vysvětlil, kde k takové informaci přišel. A přidal i doušku o národnostním pnutí na Ukrajině.

Ransdorf jede dál: Poté, co zaujal tvrzením o vojácích NATO na Ukrajině, přidává k tématu následující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Komunistický europoslanec o víkendu zveřejnil na ParlamentníchListech.cz článek, ve kterém uvedl, že v kotli u strategického ukrajinského města Debalceve je obklíčeno šest až osm tisíc vojáků, z nichž dva tisíce dvě stě mužů je ze zemí NATO. „Asi stovka mužů je z amerických speciálních jednotek, asi 100 britských výsadkářů, kolem stovky lidí z francouzské cizinecké legie, přibližně 100 vojáků z Polska, 30 Izraelců, 30 Chorvatů, dále tam jsou naverbovaní Litevci, Estonci, kosovští Albánci, Gruzínci, Bosňané, Turci, Švédové, Finové, Dánové (Němec ani jeden),“ vypočítal Ransdorf.

Kde k takovým informacím europoslanec přišel? Zajímalo některé čtenáře ParlamentníchListů.cz.

„Vycházím vždy z více zdrojů, prioritní jsou informace lidí, kteří jsou blízko událostí, a porovnávám je a doplňuji zprávami z nejrůznějších internetových zdrojů (ruských, novorossijských i západních). Mám výhodu v tom, že se nemusím zdržovat sháněním tlumočníků nebo překladatelů,“ zněla Ransdorfova odpověď.

Kotel u Debalceva prý velení ukrajinské armády vytrvale zapírá (tak jako údajně dlouho vylučovalo existenci kotle u Ilovajska), ukrajinská vláda stále oficiálně tvrdí, že neexistuje. Přitom řada televizí prý ukázala jak záběry z bojů, tak i zátarasy vojáků DNR, vyjádření Zacharčenka i jiných předáků DNR. „Počet obklíčených jsem udal 6–8 tisíc, protože nejnižší odhady jsou 6 tisíc, nejvyšší 8 tisíc (oficiální místa DNR uvádějí údaj 8 tisíc),“ vysvětloval europoslanec.

Důkazy o tom, že se USA podílely na přípravě převratu na Ukrajině

Proč se o těchto věcech nepíše ve veřejných zdrojích? Dle Ransdorfa asi i proto, že veřejnost má na ně malý vliv. Pro ilustraci svého tvrzení europoslanec předložil případ poslance Olega Carjova, který údajně v ukrajinském parlamentu 20. 11. 2013 vystoupil s řečí, v níž doložil účast USA na přípravě převratu na Ukrajině. Uvedl, že představitelé TechCampu po celé Ukrajině pořádali konference a jedna z nich dokonce proběhla v Kyjevě přímo v budově amerického velvyslanectví. Carjov dle Ransdorfa doložil, že jde o zneužití diplomatického poslání, protože Rezoluce OSN 21. 12. 1965 ustanovila nepřípustnost zasahování do vnitřních záležitostí států v zájmu ochrany jejich nezávislosti a suverenity podle odstavce 1, 2 a 5, a oficiálně požádal o vyšetření tohoto případu.

„Stejně v televizním rozhovoru pro Věsti, Rossija 24  informoval Jakimenko, bývalý šéf ukrajinské zpravodajské služby SBU. Jeho rozhovor jsem osobně viděl a slyšel. A co se stalo? Vůbec nic. Tedy – ne, že by tyto informace nebyly k vůbec dispozici, ale byly úplně potlačeny,“ tvrdí Ransdorf.

"Blázni byli, kordy měli"

Jednoho ze čtenářů ParlamentníchListů.cz také zajímal postoj různých národností k současnému dění na Ukrajině, neboť prý nevěří ukrajinskému prezidentu Petru Porošenkovi, který zdůrazňuje jednotu Ukrajiny. U něho ve firmě prý občas pracují Moldavané, kteří tvrdí, že snad polovina Moldavanů již má rumunský pas, aby se mohli dostat do EU. On sám tak prý považuje za do nebe volající nesmysl, aby Maďar, Bělorus, či Rusín, byť z Ukrajiny, chtěli bojovat za celistvost Ukrajiny. „Proto má otázka zní, jak se jednotlivé národnosti z Ukrajiny dívají na vlastně svoji Ukrajinu? Chtějí samostatnost, nebo ne?“ otázal se Ransdorfa.

Komunistický europoslanec uvedl, že národnostně je Ukrajina složitá země. Zakarpatská Ukrajina (Podkarpatská Rus) prý uskutečnila referendum o autonomii v roce 1991, Kyjev je ale odmítl uznat. V současné době dle Ransdorfa existuje mezi Rusíny hnutí za autonomii a masivní odpor proti válce. Pánem této oblasti je prý oligarcha Baloga, který měl klíčové mocenské pozice za Juščenka, za Janukovyče a má je i za Porošenka.

Bukovina prý nikdy nebyla součástí carské říše, je to údajně zisk až ze Stalinovy doby. Rumuni dle Ransdorfa skutečně Moldavanům poskytují své pasy a polovina Moldavanů je má. Na Bukovinu by prý rádi dosáhli také Maďaři, kteří jsou aktivní na Podkarpatské Rusi, postavili v Mukačevu pomník k výročí "zaujetí země" a těm, kteří se prohlásí za Maďary, dávají maďarské pasy. Jazykovou situaci dle europoslance navíc ilustruje i fakt, že kromě ukrajinštiny a ruštiny je tu ještě suržyk, směs ukrajinštiny a ruštiny, kterým mluví hodně Ukrajinců.

Na sociálních sítích prý ukrajinský jazyk dominuje pouze ve lvovské, tarnopolské, černovecké a ivanofrankovské oblasti. Jinde údajně vede na sítích ruština. „Na pokusy o federalizaci Ukrajiny odpovídá Kyjev: jsme a budeme unitární stát. Přitom federalizace by vyloučila válku. Jak se zpívá v jedné lidové písni: blázni byli, kordy měli. Dnes mají tanky, děla a obrněné transportéry. Ale problém Donbasu se vojensky řešit nedá,“ myslí si Ransdorf.

Plné znění otázek a odpovědí ZDE 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…