Rath nemá žádný fešácký kriminál, odmítl na Bontonu Volák

01.09.2012 22:01

Ani David Rath nemá nic jako „fešácký kriminál“, odmítl na rádiu Bonton náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Podle něj něco takového v ČR ani neexistuje, vězení tu není nijak nadstandardní.

Rath nemá žádný fešácký kriminál, odmítl na Bontonu Volák
Foto: Archiv DV
Popisek: Daniel Volák, první náměstek ministra spravedlnosti

Já jsem ho neviděl a mám objeté všechny věznice. Takový termín je laický a já ho musím odmítnout,“ prohlásil Daniel Volák k „fešáckému kriminálu“. „Pan doktor Rath má standardní vazební řízení,“ dodal na adresu bývalého středočeského hejtmana v pořadu Host rádia Bonton.

„Nemám informace, že by měl nějaké nadstandardy,“ ujišťoval. „Nemá nic navíc, než má kdokoliv v této zemi.“ Odmítl i výroky Davida Ratha o tom, že vazba je jako novodobá tortura, připustil však, že nejde o nic pohodlného. Právě vazba dozná podle Voláka změn právě ve  vyvážení práv mezi obviněnými a odsouzenými. V praxi to bude podle náměstka znamenat přidání práv obviněným a jejich ubrání odsouzeným.

 Co se týče vězeňství jako celku, Volák dodal, že Česko má ve střední Evropě nejvíce vězňů v poměru na počet všech obyvatel. Je to prý kolem 240 vězňů na 100 tisíc lidí.

„Ten, kdo nemusí nutně být ve vězení, může být v domácím vězení pod monitoringem,“ navrhl často skloňovanou variantu, která ale v Česku není příliš zavedená. „Může pracovat, může uhradit škodu poškozeným,“ řekl pro příklad další výhodu domácího vězení. Stejně tak dotyčný neztratí kontakt s rodinou.

Kdyby si měl 1. náměstek ministra spravedlnosti vybrat mezi svým současným šéfem a bývalým, volil by před Jiřím Pospíšilem raději Pavla Blažka. „Volba pana doktora Blažka byla trefná. Je odborníkem, myslím si, že je to silná osobnost,“ prohlásil. Po odvolání Pospíšila se přitom uvažovalo právě o Volákovi. Náměstek je členem ústeckých občanských demokratů. Volák v pořadu odmítl informaci, že jeho  nadějné jmenování ministrem spravedlnosti zhatila slábnoucí pozice ústeckého „kmotra“ Patrika Oulického v ODS.

Pod tlakem moderátora pořadu  Daniel Volák připustil, že v uplynulém týdnu osobně řešil v jedné z věznic mimořádnou událost. I po opakovaných výzvách moderátora Zdeňka Šarapatky odmítl věc objasnit s tím, že se událost  stále vyšetřuje. Na otázku, zda by sám přežil v české věznici Volák prohlásil, že by se českého vězení nebál.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…