Rath podal ústavní stížnost kvůli použití odposlechů v jeho kauze

23.09.2017 21:32

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath, jenž je stíhaný kvůli korupci ve Středočeském kraji, podal stížnost k Ústavnímu soudu kvůli odposlechům. Nelíbí se mu totiž rozsudek Nejvyššího soudu, jenž je vrátil do hry. Píše o tom server iRozhlas.cz.

Rath podal ústavní stížnost kvůli použití odposlechů v jeho kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rathovi advokáti nyní rozhodnutí Nejvyššího soudu napadají. Podle nich, jak píše server iRozhlas.cz, porušil mimo jiné právo na spravedlivý proces. Uvedl to alespoň jeden z Rathových advokátů, Adam Černý. 

Tato stížnost není nic překvapujícího, Rath již v srpnu avizoval, že ji chce podat. Rozsudek Nejvyššího soudu totiž komentoval jako výsledek politických tlaků a přirovnal jej dokonce k rozhodování v 50. letech.

Původní text ZDE.

Kauza odposlechy se táhne delší dobu, kdy nejprve Vrchní soud v Praze odposlechy, na základě nichž byl Rath odsouzen, smazal kvůli údajné nezákonnosti. To se však nelíbilo šéfovi resortu spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO), jenž podal stížnost na porušení zákona ve prospěch Ratha a dalších stíhaných. A poté zasáhl do kauzy právě Nejvyšší soud. Ten pak konstatoval, že odposlechy, povolené v souladu se zákonem, lze použít jako důkaz.

Rathovi a jeho obhajobě právě mimo jiné vadí i zásah ministra Pelikána, respektive Nejvyššího soudu do živé kauzy, píše server iRozhlas.cz.

U Ústavního soudu je v současné době již druhá stížnost Ratha. V první si stěžuje na prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho údajným zásahům do probíhajícího řízení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…