Rath v ČT rozdával rány: Telička je členem hnutí, které podporuje Macrona. A ten se tulí k mladým muslimům!

11.05.2019 20:53

Do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou 24. a 25 května, kandidují desítky politických stran. Chtějí na sebe upozornit i ty mimoparlamentní. Prostor k tomu dostávají v ČT. Utkali se spolu bývalý poslanec David Rath (Česká suverenita) a poslanec Evropského parlamentu Pavel Telička z hnutí Hlas. Slovo dostal také muž, který voličům slibuje, že jim zařídí pivo zdarma a dotace do každé rodiny. Slíbil také, že pro Čechy zabere kus Německa.

Rath v ČT rozdával rány: Telička je členem hnutí, které podporuje Macrona. A ten se tulí k mladým muslimům!
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

V sobotním Politickém spektru se spolu utkali Vladan Ševčík (Moravské zemské hnutí), David Rath (Česká suverenita), Daniel Konečný, jediný člen hnutí Tvůj kandidát, Pavel Telička (Hlas), Tomáš Pajonk (Svobodní), Jiří Černohorský z Aliance národních sil a Pavel Šrámek (Agrární demokratická strana).

Moderátor Bohumil Klepetko položil svým hostům první dotaz. Chtěl slyšet, proč kandidují do Evropského parlamentu.

Šrámek z Agrární demokratické strany udeřil na všechny dosavadní české europoslance, že za posledních deset let nebyl nikdo z nich členem zemědělského výboru Evropského parlamentu a přitom z něj protéká téměř 40 procent evropského rozpočtu. „A žádná česká strana ani politické hnutí nemá zájem o to, jakým způsobem se rozděluje téměř 400 miliard eur z evropského rozpočtu do zemědělství. To je hlavní důvod,“ pravil Šrámek.

Kdyby čeští europoslanci byli členy tohoto výboru, mohli by podle Šrámka účinněji bojovat proti dovozu méně kvalitních potravin do České republiky.

Černohorský sdělil, že kandiduje, aby se lidé dozvěděli pravdu o tom, jak funguje Evropský parlament. Pokud by byl zvolen europoslancem, věnoval by se především sociální politice. „Na to, co potřebují naši občané a co potřebuje naše země,“ zdůraznil.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Pajonk prozradil, že chce EU vrátit před přijetí Lisabonské smlouvy, která dovoluje některé státy přehlasovat. A pokud by se to nepovedlo, hodlá usilovat o odchod České republiky z EU.

Telička pravil, že jako stávající místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec znovu kandidoval, neboť na dnešní politické scéně dosud neviděl dostatečně silné liberální proevropské reformní hnutí.

Pak se dostal ke slovu Daniel Konečný. „Já jsem tvůj osobní kandidát,“ obracel se na každého diváka zvlášť, „a jako europoslanec budu chtít dotované kupony na pivo pro každého Čecha, aj Moraváka, aj Slezana. Já, europoslanec, budu chtít snídaně, obědy a ano, i večeře zdarma. Prostě dotace do každé rodiny přímo na tvůj účet a bez byrokracie,“ prozradil Konečný.

„My chceme realističtější věcí,“ ozval se v tu chvíli David Rath. V prvé řadě prý hodlá zastavit migraci. V Evropské unii chce bojovat za to, aby se zastavila populační exploze ve třetím světě. „Ta je významným hybatelem té migrační krize, ale i chudoby, válek a samozřejmě i devastace planety,“ pravil Rath. Stejně jako Pajonk chce vrátit členským státům právo veta a bránit tomu, aby mohly být jednotlivé členské země přehlasovány.  

„Mimochodem, my se chceme postavit proti tomu stávajícímu evropskému establishmentu, který tady reprezentuje pan Telička. Ten establishment reprezentuje pan Telička názorem, který řekl 3. března 2019 pro Euro. Telička doslova říká‚ asi jste si všiml, že vám říkám, že nebudu bojovat za vaše zájmy. Nebudu, nebudu, nebudu bojovat za české národní zájmy‘. My budeme bojovat za naše národní zájmy,“ zdůrazňoval Rath.

„Já jsem 30 let nedělal prakticky nic jiného, než že jsem bojoval za národní zájem. Já jsem chtěl říct, že členství v EU není jen o národních zájmech, protože jinak nás země jako Německo či Francie zválcují. Musíme hájit naše národní zájmy, ale musíme umět také najít kompromis,“ bránil se Telička. Zdůraznil, že členství v EU je v českém zájmu.

„Ta slova jsou jednoznačná ‚nebudu, nebudu, nebudu‘,“ skočil Rath Teličkovi do řeči. Klasickým příkladem nefungující EU je boj proti dvojí kvalitě potravin. „To je pro nás strašně ponižující,“ rozčiloval se Rath. EU podle něj našla kompromis, který je k ničemu. EU podle Ratha hájí spíše zájmy nadnárodních firem.

Černohorský dal Rathovi za pravdu. „Země střední a východní Evropy jsou odpadkovým košem Evropy,“ rozčílil se Černohorský.

Vladan Ševčík pravil, že zájmy regionů lze mnohdy v EU prosazovat lépe než v Praze, u české centrální vlády.

Když znovu dostal slovo Konečný, konstatoval, že by problém dvojí kvality potravin vyřešil rázně. „Zabereme tři (německé) spolkové země, dáme jim jídlo naše a vezmeme si to jejich. V otázce platové nerovnosti zase snížíme platy Rakušáků a Němců na naši úroveň, abychom si nezáviděli,“ nedal se zastavit Konečný.

Pajonk konstatoval, že EU je dotační skanzen, který nefunguje. Proto je třeba z hlediska nastavení vrátit společenství do minulosti.

Klepetko poté přehodil debatní výhybku k migrační a uprchlické krizi.

Šrámek zcela odmítl ilegální migraci. „My jsme pro legální migranty, kteří zde pracují a chtějí sdílet naši kulturu,“ zdůraznil host.

Ševčík konstatoval, že migrační krizi má řešit posílená policie, nikoli armáda, protože na uprchlíka, který prchá před válkou, by podle člena Moravského zemského hnutí neměl mířit samopal.

Černohorský obvinil EU, že vlastně ani nechce řešit svou bezpečnost. „Ona migraci podporuje, ona migraci řídí, ona migraci financuje. Frontex je podle mě bohapustá cestovní agentura,“ vypálil. Všechny migranty, které námořníci zachrání, je podle něj třeba vracet do Afriky nebo na pobřeží Turecka a tak podobně.

Rath vyčetl Teličkovi, že hnutí ALDE, jehož je členem, podporuje migraci a navíc podporuje francouzského prezidenta Macrona na užší integraci Evropy. „Pan Macron se nechává fotit s mladými muslimy, ke kterým se tulí a kterým v podstatě otevírá Evropu a v podstatě říká řečí těla ‚pojďte k nám‘,“ rozjel se kandidát České suverenity. Proti této politice chce Rath vystavit hráz. Čeští vojáci a policisté by podle něj měli pomáhat chránit hranice Itálie, Řecka či Španělska a chránit tím EU jako celek.

Pajonk doporučil všem zemím EU osekat sociální systém tak, aby nemotivoval migranty k cestě do Evropy. „Český model říká ‚přijdeš sem a nedostaneš sociální dávky, a když pracuješ, tak po čase dostaneš občanství‘,“ doporučil Pajonk.

Telička pravil, že EU na migrační krizi reagovala pozdě a přišla s nešťastným systémem kvót, který nepomohl. Teď je třeba nabízet konkrétní návrhy na ochranu vnějších hranic EU. Stejně tak je třeba rychle vracet odmítnuté žadatele o azyl. „A nelze očekávat, že ochráníme vnější hranice EU, aniž by EU měla integrované vojenské síly,“ uvedl Telička.   

Další efektivní kroky řešení migrační krize blokuje podle Teličky i stávající český premiér Andrej Babiš (ANO). „On je mimo jiné žábou na prameni,“ řekl Telička. Rath mu okamžitě připomněl, že v posledních volbách kandidoval právě za Babiše, kterého dnes kritizuje.

O chvíli později se pánové Rath a Telička pustili do osobních slovního souboje, v němž se obviňovali ze lži. „Přestaňte lhát,“ znělo ve studiu.

Posledních pár minut věnoval moderátor Klepetko brexitu. Podle Ratha ukáže až čas, zda britské rozhodnutí odejít z EU bylo správné, nebo špatné.

„Mně spíš vadí jiná věc. Jak málo se probírá, že se Británie změnila. Jak tam probíhá postupná islamizace. Tam už je mnoho milionů lidí, kteří nejsou Britové. A chcete tvrdit, že jsou inteligentní ti Pákistánci, kteří tam chytají stovky těch děvčat a zotročují je?“ rozohnil se Rath. A chtěl od Teličky slyšet, proč proti tomu nic nedělal.

Pro Teličku je prý brexit smutnou záležitostí a považuje za důležité ošetřit vzájemné vztahy.

Pajonk nabídl trochu jiný pohled na celý problém. „Brexit se Britům nedaří, protože ho vedla žena, která ho od počátku nechtěla,“ poznamenal na konto britské premiérky Mayové.

Černohorský měl podle svých vlastních slov z brexitu radost. Doufá v to, že po Velké Británii odejdou z EU i další země včetně Česka. Domnívá se totiž, že EU nám přináší problémy v zemědělství, v sociální politice, v bezpečnosti i jinde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…