Reálné platy ve zdravotnictví klesnou, říká nový šéf Správní rady VZP

28.11.2012 18:32

Nový šéf Správní rady VZP upozorňuje, že se budou muset změnit úhradové vyhlášky jednotlivých pojišťoven a na základě těchto změn dojde k poklesu reálných mezd lékařů a dalšího zdravotnického personálu. Zdravotnictví ve svém celku ale podle Noska zůstává perspektivním zaměstnavatelem. Ujistil také, že všem svým klientům zajistí odpovídající lékařskou péči.

Reálné platy ve zdravotnictví klesnou, říká nový šéf Správní rady VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Ve VZP nedávno proběhlo personální zemětřesení, které vyvrcholilo výměnou generálního ředitele Pavla Horáka a šéfa Správní Rady VZP Marka Šnajdra. Druhého jmenovaného nahradil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, který byl hostem středečních Impulsů Václava Moravce.

Zdravotnictví stále představuje perspektivního zaměstnavatele

"Vzal jsem tu pozici na základě nabídky pana ministra a já to beru jako výzvu," uvedl hned v úvodu pořadu Nosek, který dodal, že své funkce ministerského náměstka se vzdávat nebude, protože lze stíhat oboje. "Je to otázka toho, aby šéf správní rady byl schopen oponovat návrhy pojišťovny se svým týmem spolupracovníků, míní Nosek. Je třeba ohlídat to, aby se VZP ve svých plánech nerozcházela se záměry ministerstva a z tohoto pohledu je spojení obou funkcí podle Noska vhodné.

Nový ředitel správní rady také v pořadu připustil, že se změní úhradové vyhlášky, protože pojišťovna bude mít o dně miliardy korun méně.  "Oproti minulému roku je zde propad v objemu dvě miliardy korun, o který se budou muset podělit jednotlivý poskytovatelé," uvedl náměstek ministra. Zdravotníci se zkrátka budou muset uskromnit. Nosek v této souvislosti také dodal, že zdravotnictví bylo jedním z mála odvětví, které dosud strádalo méně, než např. stavebnictví.

Dodal také, že dojde k chystané redukci lůžek v průběhu roku, ale to nijak neohrozí péči o pacienty, jak tvrdí levicová opozice. Toto musím důrazně odmítnout," zdůrazňuje Nosek s tím, že k redukci dochází až po pečlivé analýze celé struktury.

Úbytek pojištěnců VZP zřejmě nepůjde zastavit

VZP také ubývají pojištěnci. Co si s tím chce nový šéf VZP udělat? "Nešťastná prezentace kolem IZIPU je možná oním důvodem tohoto propadu. Tento nešťastný přístup musí skončit a zároveň je hlavním úkolem pojišťovny přesvědčit pojištěnce, že je instituce schopna zajistit kvalitní zdravotní péči," uvedl Nosek.

Doba, kdy byla VZP jedinou pojišťovnou je podle něj dávno pryč. Díky tržnímu mechanismu podle Noska přirozené, že pojištěnci VZP ubývají a přecházejí ke konkurenci.    Instituce se ale musí snažit tento úbytek zpomalit a zároveň upravit úhradové vyhlášky lékařům podle toho, kolik pacientů pod ní ve skutečnosti spadá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu stalo nesm…