Řecká marxistická vláda prý klidně odejde i z EU, jen když objeví, na koho to svést

29.06.2015 23:02

Na to, v jak zlé situaci Řecko dnes je, panuje v zemi relativní klid. Zatím. Záleží totiž na tom, co udělá řecký kabinet. Šéfkomentátor týdeníku Euro Pavel Páral konstatoval v ČT, že vládní strana Syriza je stranou marxistickou, takže jejich cílem může být odchod z eurozóny, z EU a možná i z NATO. Jen teď hledají někoho, na koho to svést. Svůj pohled přidal i Jakub Janda z think tanku Evropské hodnoty.

Řecká marxistická vláda prý klidně odejde i z EU, jen když objeví, na koho to svést
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Analytik think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda a šéfkomentátor Eura Pavel Páral v pondělních Událostech, komentářích České televize debatovali o situaci v Řecku. Nejprve však tamní situaci popsal zpravodaj ČT Zdeněk Fučík. „Na to, v jaké situaci Řecko je, tu panuje až překvapivý klid. Jen někteří starší lidé občas neunesli tu situaci a omdleli,“ prozradil.

Z jeho úst však také zaznělo, že se v Athénách odehrála demonstrace na podporu vlády Syrizy, které se účastnilo asi sedmnáct tisíc lidí. V Athénách prý jen těžko najdeme někoho, kdo by si chtěl ponechat euro, ale na venkově je tomu možná jinak. Premiér Alexis Tsipras cítí podporu lidí i sjednocenou stranu, která za ním v tuto chvíli stojí. Možná právě proto vyhlásil referendum, neboť v posledních dnech se zdálo, že Syriza není zcela jednotná v hodnocení toho, jak si Tsipras počíná při vyjednávání s věřiteli.

Syriza je marxistická strana, která možná plánuje následující...

Janda v následné diskusi poznamenal, že německá kancléřka Angela Merkelová zve Řeky zpět k jednacímu stolu, ale už jim nenabízí žádné změkčení podmínek. A i kdyby Řecko zkrachovalo a dokonce opustilo eurozónu, nerozložilo by to ani EU, ani eurozónu. Páral mu v tom dal za pravdu. Faktem však také je, že současné politické elity EU spojily své osudy s eurem. „Jestli tato společná měna někdy skončí, skončí i tyto politické elity,“ dodal Páral.

Řekové zatím tvrdí, že chtějí v eurozóně zůstat, ale šéfkomentátor eura má určité pochybnosti o názorové pevnosti politiků ze strany Syriza. „Řekněme si to otevřeně, to je komunistická strana, marxistická strana a oni mohou mít v úmyslu opustit eurozónu, Evropskou unii a možná i NATO. Jen hledají, na koho by to svedli – na zlý Brusel,“ podal svůj pohled šéfkomentátor týdeníku.

Oba pánové se následně shodli na tom, že Řecko teď drží nad vodou jen Evropská centrální banka, a pokud s tím přestane, bude pro Řecko lepší zavést si vlastní měnu. V eurech by totiž nemělo na výplatu důchodů ani platů. Může se také stát, že athénská vláda bude chtít v eurozóně zůstat za každou cenu, ale potom možná nastane velmi nebezpečná situace. Janda si proto umí představit, že Řecko bude z eurozóny odejito i bez toho, že by to umožňovalo evropské právo. „Nemyslím si, že by to byla nejlepší cesta, ale jako krizovou variantu si to dokážu představit,“ poznamenal.

Řecko, Rusko a uprchlíci

Hosté také svorně konstatovali, že krátkodobě by mohla Athénám pomoci ruská vláda, ale rozhodně to nepůjde dlouhodobě. Rusko na to teď nemá. Nesmíme ale také zapomínat na to, že je Řecko součástí NATO a mohlo by v některých případech pozastavit akceschopnost aliance. Může se to projevit v okamžiku, kdyby Rusko napadlo Pobaltí.

Řeč přišla také na uprchlíky. Janda prohlásil, že Řecko vlastně nikdy nevybudovalo ochranný systém vnější hranice EU a dnes může vydírat ostatní státy EU, že pustí běžence do nitra starého kontinentu. „Tohle se ale do jisté míry už děje,“ varoval závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…