Řecko žádná půjčka nezachrání, píše výzkumník Institutu pro ekonomické záležitosti

17.07.2015 17:24

Výzkumník Institutu ekonomických záležitostí Kristian Niemietz se pokusil odhalit příčinu problémů, kterým dnes eurozóna čelí. „Žádná půjčka Řecko nezachrání ani od něj samotného, ani od německých voličů,“ tvrdí ve své analýze na serveru The Telegraph.

Řecko žádná půjčka nezachrání, píše výzkumník Institutu pro ekonomické záležitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

Na úvod zmiňuje řešení, které navrhl ekonom Clemens Fuest. V Německu existuje „daň ze solidarity“, jejíž pomocí podporuje západní část Německa tu východní. Jeho návrh zní zvýšit tuto daň o 2,5 % a přebytek použít na finanční pomoc Řecku.

Výsledkem by bylo odstranění půjček, které půjčkami vlastně nejsou, a celé by se to zjednodušilo do jednoho funkčního mechanismu, přičemž by to německou populaci nestálo ani o korunu víc než současné řešení.

„Bylo by to transparentní, poctivé a mnohem efektivnější než to dosavadní. A přesně z toho důvodu se to nikdy nemůže stát,“ píše Niemietz a dodává, že místo toho se němečtí politici dohodli jinak, zatímco jejich voliči jsou rozloženi do dvou táborů. Podle průzkumů veřejného mínění totiž 46 % Němců podporuje třetí půjčku a 49 % je proti.

V případě uvedení Fuestova návrhu by došlo k tomu, že „Ta daň by okamžitě dostala nálepku ‚řecká daň‘ nebo tak nějak. Lidé by viděli, kolik z jejich měsíčního příjmu jde Řecku, euro za eurem, cent za centem.“ Což by vedlo akorát k vyostření situace v Německu samotném.

Celý text zde

Problém spočívá v tom, že solidarita, na které stojí jednotlivé národy, kdy ta bohatší část je ochotna přispět té chudší, se automaticky nevztahuje i na svoje sousedy.

„Zakladetelé europrojektu doufali, že společná měna pomůže vytvořit panevropskou identitu,“ píše Niemietz. Západní Němci by měli být ochotni pomoct stejně východním jako Řecku, což se však nestalo a místo toho „politické elity lpí na tomto prodlužování, zatímco se snaží skrýt opravdovou cenu jejich postupů před svými voliči“.

Žádná půjčka však řeckou krizi nevyřeší. „Řecká ekonomika prostě není natolik produktivní, aby udržela příjmy na úrovni před krizí. Řecká ekonomika potřebuje předělat od základů a k tomu nikdy nedojde, pokud tahle rekonstrukce bude zvenčí,“ vysvětluje Niemietz.

Řecko si podle něj potřebuje najít „vlastní cestu k reformám“ bez zásahů ostatních zemí, ale ty budou zasahovat, dokud bude Řecko dostávat jejich peníze. „A to je jádro pudla téhle nikdy nekončící řecké tragédie, dokud zůstane Řecko v eurozóně, bude to stále stejné,“ uzavírá Niemietz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…