Ředitel Českého rozhlasu Duhan skončil. Prý kvůli zdravotním důvodům, jenže...

07.10.2015 14:46

V poslední době čelil generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan kritice. A místo toho, aby se na Radě Českého rozhlasu projednávalo, zda porušil zákon, tak se sám rozhodl rezignovat na svoji funkci. A rada jeho rezignaci jednomyslně přijala

Ředitel Českého rozhlasu Duhan skončil. Prý kvůli zdravotním důvodům, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČRo Peter Duhan

Duhan se za poslední dobu dopustil několika pochybení, včetně porušení etického kodexu Českého rozhlasu a byl mu také přisouzen pokles poslechovosti rádia. Za to mu rada snížila odměny o statisíce korun.

Posledním a zároveň zřejmě největším problémem byla však podle skutečnost, že v rozhlase pracoval jako rešeršista Duhanův syn Andrej. To je podle některých členů Rady protizákonné. Zároveň se dle E15 „šéfkou důležitého odboru veřejných zakázek“ stala po odvolání náměstka Michala Koliandra Lenka Kašová, šestadvacetiletá údajná přítelkyně Duhanova syna – tedy podle některých členů Rady ‚osoba blízká‘.

„Pokud porušil zákon, a my bychom jej neodvolali, sami bychom se vystavili nebezpečí porušení zákona,“ sdělil jeden ze členů Rady. Duhan však tvrdí, že zákon neporušil, jelikož nařízení o osobách blízkých se týká pouze členů Rady.

Duhan mezitím podal rezignaci ze zdravotních důvodů platnou ke 3. listopadu. „Pan ředitel utrpěl úraz, je v pracovní neschopnosti a musí dodržovat klidový režim. Další podrobnosti vám nyní sdělit nemohu a o tom, jak dlouho bude nemocen, nemohu spekulovat,“ sdělil tiskový mluvčí Jiří Hošna.

Duhanova náhlá rezignace posunula začátek jednání Rady ČRo a to tak začalo ve 14:15. Členové Rady se jednomyslně shodli po pouhých osmi minutách a zároveň rozhodli, že Duhan svým jednáním porušil zákon. 

„S odvoláním Koliandra souvisí také kauza prodeje zámku v Přerově nad Labem. Rada v dubnu neschválila prodej Janu Hnilicovi, i když nabídl nejvyšší částku, přesněji 33 milionů korun,“ uvádí E15. Rada dále tvrdí, že cena nebyla rozhodujícím faktorem, šlo také o nejlepší kulturní využití nemovitosti. A právě na Koliandra, který prodej spravoval, podal Duhan trestní oznámení.

K jeho odvolání však došlo až po dvou měsících. Mezitím se policie začala o prodej zámku zajímat a v současnosti podle několika zdrojů obvinila již tři osoby. Koliandra, Hnilicu a bývalého ministra kultury Jiřího Balvína, „který prý u jednání asistoval“. Policie se však k situaci blíže nevyjádřila.

„Celou ‚kauzu‘ považuji za totálně absurdní a jedná se o nějaké, pro mě nepochopitelné, hry pana Petera Duhana, do kterých odmítám být vtahován. Na základě porady s právníkem se nebudu k celé záležitosti vyjadřovat,“ řekl Jiří Balvín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…