Referenda přivedou lidstvo do pekla. Jsme paraziti EU, potřebujeme pořádnou výchovu k evropanství. Tomáš Halík to rozbalil tak, že i Drtinová jen koukala

28.06.2016 12:09

Teolog Tomáš Halík považuje referenda za cestu do pekel. Rozhodují v nich totiž nekvalifikovaní lidé o věcech, kterým nerozumí. Britové na to své o členství v EU dle něj strašně doplatí. Kdyby si něco takového odhlasovali Češi, spáchali by tím prý sebevraždu.

Referenda přivedou lidstvo do pekla. Jsme paraziti EU, potřebujeme pořádnou výchovu k evropanství. Tomáš Halík to rozbalil tak, že i Drtinová jen koukala
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Čerstvý držitel čestného doktorátu z Oxfordu uvádí, že ještě den před brexitem byli v Oxfordu všichni přesvědčeni, že k němu nedojde. Ráno poté, kdy k němu ale došlo, prý spousta tamních zažila kocovinu a šok. A ti, kteří hlasovali pro brexit, by prý dneska byli rádi, kdyby se hlasování mohlo opakovat.

V Oxfordu samotném dle Halíkova zjištění hlasovalo 70 % lidí pro setrvání Británie v EU. Do této sorty lidí spadají údajně všichni tamní profesoři a učitelé. Oproti tomu Halíkem oslovené uklízečky či taxikář hlasovali pro vystoupení Spojeného království z EU. Na otázku „co to je EU“ či zda vědí, co opuštění EU znamená, prý ale nedokázali odpovědět. „Čili se ukazuje, že referendum je vždycky cesta do pekel v takovýchto věcech,“ usuzuje z toho Halík.

Teolog považuje přímou demokracii za zrůdnou věc, neboť zastává názor, že k západní kultuře patří parlamentní demokracie. Na poznámku moderátorky pořadu Daniely Drtinové, zda to není pohrdání elit běžnými lidmi, Halík odvětil, že nikoliv. Že je to hlas rozumu proti velkému nebezpečí.

Nebezpečí dle jeho názoru spočívá v tom, že lidé naprosto nekvalifikovaní rozhodují o věcech, kterým vůbec nerozumí. Oproti tomu v parlamentní zastupitelské demokracii jsou pověřeni lidé, kteří mají možnost ty věci studovat, debatovat a pak udělat kvalifikované rozhodnutí.

Referendum má dle jeho názoru smysl v lokálních záležitostech či tam, kde je součástí tradice, čili ve Švýcarsku.

Celý rozhovor Tomáše Halíka pro DVTV ZDE

Teolog soudí, že opouštění EU bude i pro tak velkou zemi, jakou je Británie, těžké. Pokud by k něčemu podobnému došlo v případě České republiky, byla by to prý naprostá sebevražda.

Brexit nicméně dle Halíka může být příležitostí k sebereflexi Evropské unie. V této souvislosti teolog tvrdí, že byla zanedbána výchova k evropanství. Je prý třeba si uvědomit, že národní identita se může plně rozvinout v evropském kontextu, jinak je to zatuchlost.

Na závěr hodnocení brexitu Halík uvedl, že jednou z příčin, proč Britové chtěli opustit Evropskou unii, jsme byli i my – středo- a východoevropani. „Někteří říkají, za to můžete vy, východo- a středoevropani, protože vás především Británie chápe jako parazity. Posíláte sem lidi, kteří žijí z dávek, a když máte být solidární a pomoct s migranty, odmítáte to. Jste paraziti EU,“ popsal teolog to, co se šušká v Británii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…