Řekněte lidem pravdu. Vakcíny a omikron: Český vědec vládě

21.12.2021 9:12 | Komentář

Varianta omikron výrazně překonává navrženou vakcínu proti covidu-19, upozorňuje farmakolog a právník Jan Žamboch. „Vláda tak může brzy být v situaci, kdy bude rozhodovat o aplikaci vakcín navržených na 2 roky starou variantu viru, přičemž populací se bude šířit varianta, která je z hlediska vakcín podstatně odlišná. Slušná vláda v takové situaci své občany na tuto skutečnost přinejmenším upozorní. Podle zvyklostí oboru by vakcinační akce byla nejspíše zastavena,“ konstatoval dále v komentáři.

Řekněte lidem pravdu. Vakcíny a omikron: Český vědec vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Nástup varianty koronaviru označované jako omikron vyžaduje důkladnou diskusi o vakcínách. Hlavním rysem omikronu totiž jsou podstatné změny ve struktuře proteinu S, proti kterému jsou současné, provizorně povolené vakcíny zaměřeny. Americký úřad pro kontrolu infekčních onemocnění ve svém stanovisku k nové variantě uvádí, že na základě rozsahu mutací a jejich umístění v části kódující S protein se předpokládá, že dojde k významnému snížení neutralizující aktivity séra očkovaných nebo předtím infikovaných jedinců, což může znamenat sníženou ochranu před infekcí. Jinými slovy – vyvstává otázka, zda jsou současné vakcíny proti omikronu účinné.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

U klasických vakcín by nástup nové varianty takový problém být nemusel. Klasické vakcíny využívají celé viry (usmrcené nebo pozměněné), v každém případě takové vakcíny vyvolávají reakci imunitního systému na všechny podstatné části viru, jichž má koronavirus 27. Virus tak nemá mnoho možností, jak mutacemi před očkováním uniknout – mutace v jedné části mu nepomohou a zmutovat najednou na všech imunitou kontrolovaných místech je silně nepravděpodobné. Dnešní, tzv. genové vakcíny, nesou genetickou informaci pouze pro jedinou malou část koronaviru, takže pokud se virus v tomto místě změní, může jim uniknout. A viry se pod selekčním tlakem umí měnit velmi rychle a velmi rozsáhle.

V současnosti používané vakcíny byly Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) povoleny pouze podmínečně, protože studie o bezpečnosti a účinnosti nebyly dokončeny, což neznamená nic jiného, než že jejich bezpečnost a účinnost není známa. Jelikož je pravděpodobné, že omikron do jara zcela vytěsní u nás dnes drtivě převažující deltu, stejně jako delta od jara vytěsnila variantu předchozí, nástup omikronu situaci zásadně mění. Výzkum vakcín se tak posouvá opět na začátek, přinejmenším z hlediska účinnosti. EMA při povinné, pravidelné každoroční revizi údajů o účinnosti a bezpečnosti vakcín může shledat, že poměr rizika a prospěšnosti není pozitivní, a bude tedy muset podmínečnou registraci zrušit. Vláda by ovšem na stanovisko EMA čekat neměla, protože jeho příprava je dána úředními termíny, přičemž nástup omikronu může být mnohem rychlejší. Vláda tak může brzy být v situaci, kdy bude rozhodovat o aplikaci vakcín navržených na 2 roky starou variantu viru, přičemž populací se bude šířit varianta, která je z hlediska vakcín podstatně odlišná. Slušná vláda v takové situaci své občany na tuto skutečnost přinejmenším upozorní, podle zvyklostí oboru by vakcinační akce byla nejspíše zastavena.

Nedostatečná účinnost přitom nemusí být jedinou otázkou, kterou je potřeba ohledně stávajících vakcín vyřešit. Zcela nový mechanismus účinku genových vakcín vyvolává mnoho otázek ohledně jejich bezpečnosti, zejména dlouhodobé a zejména u dětí. Úřední dokumenty EU mluví u všech vakcín jasně – údaje o dlouhodobé bezpečnosti nejsou k dispozici. Lidově řečeno – jejich používání je z dlouhodobého hlediska krokem do neznáma. Evropa má přitom s nedostatečně vyzkoušenými léčivy zdrcující zkušenost z konce 50. let, kdy byl těhotným ženám proti ranní nevolnosti předepisován lék obsahující látku thalidomid. V Británii reklama o něm říkala následující: „Lze jej zcela bezpečně podávat těhotným ženám a kojícím matkám bez nežádoucích účinků pro matku nebo dítě... tento kromobyčejně bezpečný přípravek je u nás předepisován již téměř tři roky.“ Důsledkem bylo narození asi 10 tisíc velmi těžce postižených dětí, 5 tisíc případů bylo v Německu, kde na nebezpečnost léku spolu s dalšími odborníky a novináři po několika měsících přehlížení nakonec úspěšně poukázal dětský lékař Widukind Lenz a lék byl z trhu stažen. Pozoruhodné je, že tento lék mnoho škody nestihl napáchat v USA, kde jeho registraci úspěšně bránila zaměstnankyně regulačního úřadu Frances Kelsyová, která měla zkušenosti z vědecké práce na březích králících a nezdálo se jí, že by se měl podávat těhotným. Svými odbornými námitkami proti nevyzkoušenému léku uchránila před tragédií desetitisíce rodin. Genové vakcíny vyvolávají podobné otázky, jaké u Frances Kelsyové vyvolával thalidomid, dnes používaný proti rakovině krve.

Nelze přehlížet ani skutečnost, že i když z přísně právního hlediska tomu tak není, ve skutečnosti je každý, komu se vakcíny proti covidu-19 podávají, účastníkem vědeckého experimentu – používá se u něj lék, o kterém se teprve zjišťuje, zda je bezpečný a účinný. Etické kodexy zakazují, aby byl člověk k účasti na experimentu nucen. Už jen pouhá poznámka ředitele nemocnice, že pacient, který se odmítne výzkumu účastnit, nebude moci do kantýny, by na daném pracovišti vedla k ukončení výzkumu. Je ovšem pravda, že etické kodexy jsou zbytečné. Ve slušné společnosti jsou jejich zásady dodržovány spontánně, diktatury se jimi nezatěžují.

PharmDr., Mgr.. Jan Žamboch

Autor je farmakolog a právník, v minulosti působil jako místopředseda Komise pro nežádoucí účinky léčiv Ministerstva zdravotnictví ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…