Řekové hráli fotbal s uťatými hlavami a taky jsme to zvládli, píše publicista

31.08.2015 21:58

Publicista Ivan Motýl připomněl českým občanům, že Československo přijalo po druhé světové válce tisíce řeckých běženců, kteří prchali před občanskou válkou ve své zemi. Přitom šlo o lidi, kteří v boji byli schopni useknout hlavu nepříteli a zahrát si s ní fotbal. A přece jsme je přijali a pomohli jim. Totéž bychom měli udělat se Syřany.

Řekové hráli fotbal s uťatými hlavami a taky jsme to zvládli, píše publicista
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

V glose pro server Týden.cz Ivan Motýl podotýká, že sice na vlastní kůži řeckou občanskou válku nezažil, ale přišel s ní „do styku“ skrze svou ženu. Dozvěděl se mimo jiné například, že k nám z Helénské republiky utíkali i lidé, kteří se mohli ve své vlasti chovat jako barbaři.

„Do Československa totiž utíkali obyvatelé vysokých pohoří na severu Řecka, kde se pořád žilo jako za časů tureckých sultánů. Hlavně ale prachbídně, i maminka mé ženy byla negramotnou horalkou a takto také překročila naše jižní hranice. A v paměti si všichni přinášeli strašlivé zážitky z občanské války, učitel řečtiny z Ostravy a někdejší partyzán mi vyprávěl, jaká zvěrstva páchaly obě strany konfliktu. Nepřátelé si dokonce vzájemně stínali hlavy, které pak sloužily i jako míče pro fotbalový zápas,“ nastínil tehdejší situaci autor.

Celý komentář najdete zde

Z vlaku v Mikulově pak vystupovali zbídačené děti s rodiči, kteří doufali, že u nás najdou klid a mír. Československo sice po roce 1948 nebylo žádnou velmocí, ale s požehnáním z Moskvy uprchlíkům podalo pomocnou ruku. Šlo přitom o tisíce lidí, nikoli o stovky běženců, které snad budeme ochotni nově přijmout. Jen v letech 1948 a 1949 dorazilo do naší země 12 tisíc lidí. Podle Motýla bychom dnes měli být schopni pomoci stejnému počtu Syřanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…