Rektoři vzdali hold Masarykovi, oslav na Hradě se nezúčastní

28.10.2015 16:08

Rektoři pražských vysokých škol se dnes odpoledne sešli na Hradčanském náměstí a položili květiny u sochy Tomáše Garriguea Masaryka. Už dříve se rektoři dohodli, že se večerního ceremoniálu předávání státních vyznamenání nezúčastní, protože prezident Miloš Zeman na něj dva z nich opět nepozval.

Rektoři vzdali hold Masarykovi, oslav na Hradě se nezúčastní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Položení Kytice jednoty u sochy TGM na Hradčanském náměstí

Zeman znovu nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory. "Je to určité vyjádření vztahu k vysokoškolskému vzdělání, vzdělanosti obecně," řekl dnes novinářům předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima.

Podle Zimy nejde o prezidentům vztah k němu samotnému, ale k 58.000 studentům a zaměstnancům Univerzity Karlovy a obdobně je tomu u dalších rektorů a škol. Ve vztahu k Zemanovi jsou rektoři jednotní, doplnil Zima. Neozval se jen rektor jedné z 26 veřejných vysokých škol, ale podle Zimy je možná v zahraničí.

Zima také reagoval na Zemanův dnešní výrok, že rektorům za jejich neúčast na hradním ceremoniálu vlastně děkuje. Uvolnili prý místo v přeplněném Vladislavském sále, kde si tak mohou sednout příbuzní vyznamenaných. Pokud není Hrad schopen zajistit místa pro příbuzné vyznamenaných, pak je to jeho chyba, ne rektorů, řekl Zima.

Pokládání věnců u Masarykovy sochy začalo asi s dvacetiminutovým zpožděním, protože v době plánovaného začátku na Hradčanském náměstí ještě končila přísaha vojáků. Někteří lidé shromáždění na náměstí chodili rektorům děkovat za jejich postoj k Zemanovi. Když rektoři přicházeli k pomníku, lidé tleskali a později zpívali Masarykovu oblíbenou píseň Ach synku, synku.

Prezident letos nepozval rektory Beka a Grubhoffera stejně jako v posledních dvou letech. Bek v minulosti nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem. ČKR se proti postupu Hradu ohradila a uvedla, že s ním zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem za zcela nedůstojný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…