Reportéři ČT se zaměřili na kauzu odebraných dětí v Norsku a získali další svědectví

26.01.2015 22:13

Reportéři ČT se zblízka podívali na kauzu rodiny Michalákových a jejich dětí zabavených v Norsku. V reportáži jasně zaznělo, že případ není tak černobílý, jak se může z českého pohledu zdát. Norský úřad Barnevernet se brání, že existují jasná omezení pro odebírání dětí z rodin. Ke kauze se vyjádřil i Nor, který nějaký čas učil v Česku.

Reportéři ČT se zaměřili na kauzu odebraných dětí v Norsku a získali další svědectví
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Bratři Denis a David Michalákovi byli norským sociálním úřadem odvedeni přímo ze školky pro podezření ze sexuálního zneužívání a ubližování. „Já jsem dětem neublížila a otce jsem také neviděla zneužívat děti,“ prohlásila v reportáži matka Eva Michaláková, která je dnes již rozvedená. Uvedla také, že chlapce občas výchovně plácla přes zadek. Advokátka Eva Boková uvedla, že soud pracuje se svědectvími, u nichž není zcela jasné, zda pochází přímo od dětí.

Ke kauze se vyjadřoval i zmiňovaný norský úřad Barnevernet, i když jen v obecné rovině. Úkolem úřadu je prý v první řadě ochrana dětí. Pokud je to možné, tak v prostředí biologické rodiny. Pokud to ale není možné, smí úřad přikročit k odebrání dětí. „To je ovšem vážná věc, a proto zde panují velmi přísná omezení,“ zaznělo na kameru z úst pracovníka úřadu.

Soud ve vyjádření konstatoval, že děti po odebrání od původní rodiny a příchodu k pěstounům začaly prospívat. Sousedé paní Michalákové v Norsku ale České televizi řekli, že si nevšimli nějakých problémů v rodině. Děti si prý hrály na zahradě, matka prala prádlo, zkrátka nic zvláštního.

Pan Hasvoll, který nějaký čas učil v Brně a dnes v Norsku vychovává děti, tvrdí, že v Norsku není počínání úřadu bráno jako problém. Stojí přitom za pozornost, že paní Eva dnes pracuje jako učitelka v mateřské školce v Norsku, na což podle paní Michalákové potřebuje osvědčení od policie o  beztrestnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…