Řeší se tu metry postupu na bojišti, ale... Václav Cílek vidí na Ukrajině veliký problém

27.08.2023 11:59 | Monitoring

Václav Cílek, geolog a filosof, má zato, že nás čekají těžké časy. Ale už vyhlíží obrat k lepšímu. Ty časy podle něj nebudou tak těžké, jako byly kupříkladu po druhé světové válce, a naší regeneraci podle jeho názoru pomůže setkávání se s něčím krásným. Ale přestože se v tomto smyslu snaží myslet pozitivně, na Ukrajině už teď vidí jeden velký problém, se kterým nebude snadné se vypořádat.

Řeší se tu metry postupu na bojišti, ale... Václav Cílek vidí na Ukrajině veliký problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

Geolog Václav Cílek má za to, že během následujících deseti let projde společnost výraznou změnou. V rozhovoru pro server Svobodné univerzum konstatoval, že přesně neví, co tuto proměnu spustí, ale osobně nepochybuje o tom, že přijde.

„Podle mého názoru během deseti let projdeme nějakým velkým procesem proměny. Nevím, čím to může být způsobené, protože opakovaně vidíme, že řadu věcí člověk neodhadne, například neodhadne Prigožinův pochod na Moskvu. Koho by to napadlo? A to znamená, že budoucnost má pro nás velmi pravděpodobně mnoho překvapení typu pochodu na Moskvu, nebo něčeho podobného. Takže se bojím toho, že tahle věc je trošku špatně zvládnutelná,“ posteskl si Cílek.

Upozornil však také, že když při nějaké krizi cosi starého končí, otevírá se prostor pro něco nového, pro regeneraci společnosti. A věří, že jakási regenerace nastane i tentokrát, jen nové časy budou jiné, než byly ty staré.

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
„Můj pocit je, že tato doba je doopravdy těžká, bude ještě těžší, ale že pravděpodobně neklesneme na úroveň konce první, nebo druhé světové války, téměř s hladem, nebo s obrovskou inflací, ale do nějakého mírnějšího procesu, který nicméně bude náročný a bolestivý, a budeme k němu potřebovat nejen nadávat na dobu, ale budeme potřebovat kreativitu. A kreativita znamená mít kontakt s něčím pěkným, mít kontakt s krásou. To je Bachova hudba, nebo něco takového. Bez dotyku nadosobní krásy, nadosobní kreativity, nebo až kreativity přírody, která vytváří květy, mušle a ryby – prostě úžasné – se dál prostě nedostaneme. A problém je spíš v tom, že tato doba je zploštělá do obrazovky mobilního telefonu, a přitom všude kolem nás jde, dílem neúprosný, a dílem krásný život,“ konstatoval.

Ale přestože se v tomto smyslu snaží myslet pozitivně, na Ukrajině už teď vidí jeden velký problém, se kterým nebude snadné se vypořádat.

„Ukazuje to ukrajinský konflikt. To znamená, že se ukázalo, že lidé, kteří si mysleli, že nevydrží nic, vydrží hodně. Když se ale podíváme na množství traumatických poruch, mně je z toho někdy až špatně, tak 57 procent, alespoň podle jednoho průzkumu, ukrajinských veteránů, má nějaké problémy s posttraumatickými syndromy. To je šíleně velké množství. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že se to týká devíti milionů lidí. Co se týká civilního obyvatelstva, to znamená včetně žen a dětí, tak nějaký typ psychologických problémů má 25 procent z nich. Takže teď se sice hodně uvažuje, co se v této válce děje, kdo postupuje, a o kolik metrů sem, nebo na druhou stranu, ale vedle nás vyrůstá zraněná komunita lidí, kteří nemají, a dlouhou dobu nebudou mít nějaké adekvátní psychologické zázemí, protože přezaměstnaný český psycholog, nebo psychiatr, jim může předepsat nějaké léky, ale tady je zapotřebí smiřovacích rituálů,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Václav Cílek vidí na Ukrajině veliký problém ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGusta Pražák , 27.08.2023 14:15:51
Dobrý den. Pokud pan Cílek vidí na Ukrajině veliký problém, musím ho označit za hluchého a slepého. Od 2. světové války se vinou válek, které nerozpoutalo Rusko, dostalo do daleko větších problémů daleko více lidí, kteří už nikdy nezažijí, aby se ve svém životě mohli setkat s něčím krásným ....

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…