Řeším, aby lidi nezmrzli! Z ODS zahřmělo na aktivisty. Bylo zle

18.07.2022 9:24 | Ze sítí

Kdo je v české Sněmovně zastáncem, nebo naopak odpůrcem feminismu, se rozhodl zjistit server Refresher a poslal českým zákonodárcům dotaz, zdali se „považují za feministy“. Odpovědi byly dosti rozdílné i mezi poslanci v rámci jednotlivých politických uskupení. Zatímco šéf Pirátů se jasně za feministu označil, z TOP 09 či ze STAN již zněly různé odpovědi. Mnohé poslankyně poukazovaly na to, že postavení žen u nás již není problém, našla se však i opačná tvrzení. A pak došlo na reakci poslance Karla Krejzy (ODS). „Nezlobte se na mě, ale naše vláda teď řeší, aby občané v zimě nezmrzli,“ nechápal, co má anketa znamenat. Mnozí feminističtí aktivisté jeho odpověď nerozdýchali.

Řeším, aby lidi nezmrzli! Z ODS zahřmělo na aktivisty. Bylo zle
Foto: ODS
Popisek: Karel Krejza

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
V anketě Refresheru, uspořádané mezi poslankyněmi a poslanci, se odpovědi dosti lišily v rámci jednotlivých sněmovních frakcí. Zatímco tak šéf Pirátů Ivan Bartoš bez jakéhokoli váhání odpověděl „ano“ a potvrdil tak, že je feministou, padaly i jednoslovné odpovědi „ne“ – tak se k otázce postavili například poslanci ANO Marek Novák, Taťána Malá či Renata Oulehová. 
 
Mnozí však svou odpověď značně rozvinuli. Poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) například svou kladnou odpověď doplnila postesknutím, že ji mrzí, že je „u nás feminismus spíše považován za sprosté slovo“. „Mnoho lidí ale neví, že cílem feminismu je nastavení stejných podmínek pro ženy i pro muže, tedy rovnoprávnost. To považuji za zcela správné a jsem na to hrdá,“ podotkla. 
 
Šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová by se za feministku sice sama cíleně neoznačila, shrnula však, že jej podporuje, pokud znamená „usilování o rovnost příležitostí ve společnosti“.
 
Že je velký rozdíl mezi tím, co si jednotliví politici pod pojmem představují, dokládá například odpověď jejího stranického kolegy Ondřeje Koláře. Ten se vyjádřil, že feministou je, pokud je pod tímto pojmem schovaná „láska, obdiv a respekt k ženám“.
 
V některých partajích bylo slyšet rozdíly v tomto pohledu. Například u STAN. „Nepovažuji se za feministu, respektuji své kolegy bez ohledu na pohlaví. Důležité jsou pro mě schopnosti, vlastnosti a názory,“ vyjádřil se poslanec STAN Lukáš Vlček. Jeho kolegyně Milada Voborská míní, že naše společnost „je velmi liberální a ženám nabízí dobré podmínky k seberealizaci“ již nyní a sama nikdy žádnou diskriminaci kvůli tomu, že je žena, nezažila. 
 
Naopak Barbora Urbanová, která se do sněmovních lavic dostala coby asistentka Víta Rakušana, bez váhání označení za feministku přijala. „Feminismus chápu jako úsilí směřující k rovnosti mužského a ženského pohlaví, proto rozhodně jsem feministka,“ shrnula.
 
Další poslankyně hnutí STAN Petra Quittová oproti tomu tvrdí, že je „normální ženská, která sice vykonává pracovně vyšší pozici, ale nevyžaduje žádnou preferenci žen“. „Je to vždy na konkrétní osobě, čeho chce dosáhnout a jakou formou,“ míní. A také Jarmila Levko (STAN) podotýká, že se feministkám již podařilo postavení žen dotáhnout za posledních sto let na úroveň, že dnes v naší části světa žádnou nerovnoprávnost nevnímá. 
 
Podobně rozdílné odpovědi přišly i z opozičního ANO. Někdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček o sobě prohlásil, že feministou je, „jen si nejsem jistý, co přesně ta definice slova feminista obsahuje“. „Respektuji ženy jako sobě rovné a jako muž se feminismem necítím nijak ohrožen. Za nejdůležitější považuji se k ženám chovat slušně a s empatií,“ rozvedl svou odpověď. 
 
Za feministu by se označil také poslanec Pavel Růžička (ANO) – podotýká však, že je mu sympatická myšlenka o rovném postavení žen ve společnosti, nikoliv například podoba feminismu bojující proti mužům. S označením souhlasí i poslankyně hnutí Berenika Peštová.
 
Kdežto další zástupce hnutí ANO Martin Kolovratník popřel, že by se za feministu označil. „Ne, nepovažuji. Jsem v tomto ohledu konzervativní a miluji normální a běžný vztah muže a ženy, gentlemana a dámy,“ zaznělo. 
 
Z lidoveckého spektra padaly mnohé polemiky. Poslanec Marek Výborný pronesl, že pro něj není  rozhodující skutečnost jednoho či druhého pohlaví. „Žena i muž mají svá rozmanitá specifika a mohou být obohacením pohledu na řadu skutečností či přístupu k řešení úkolů. Rozhodující jsou ale kompetence a odborná způsobilost,“ dal najevo. Načež jeho kolega Jan Bartošek v jednoznačné odpovědi tápal, jelikož podotkl, že je mezi „liberálním a radikálním viděním světa diametrální rozdíl“ a nelze tak přesně odpovědět.
 
Zastánci feminismu to nebudou mít lehké v ODS a v SPD. „Nejsem fanynkou uměle vytvářených genderových kvót. Já totiž věřím, že každá žena, bude-li chtít, toho dokáže vykonat tolik, jako jakýkoliv muž,“ odmítla feminismus poslankyně Vladimíra Lesenská (SPD).
 
Poslanec ODS Marek Benda podotkl, že má velikou úctu k ženám, „neboť spása světa přišla skrze ženu“ a má čtyři ženy doma, ale feministou se necítí. 
 
A pak došlo na odpověď jeho kolegy Karla Krejzy. A bylo zle. „Nezlobte se na mě, ale naše vláda teď řeší, aby občané v zimě nezmrzli, měli co jíst, měli čím svítit a mohli tankovat. Není to nic proti vám, ale zakázal jsem si na otázky na téma homosexuálních sňatků a vašich ‚feminismů‘ odpovídat. Pod tíhou událostí posledních měsíců mi vaše otázka přijde jako ze scénáře filmu K zemi hleď. Pokud jste neviděla, doporučuji,“ zbořil celé dotazování ohledně feminismu. 
 
Právě jeho odpověď následně vzbudila nemalé reakce u feministických aktivistů či mezi piráty.
Aktivistka Johanna Nejedlová Krejzovu odpověď příliš nepřijímá. „Chápu, za tu dobu co by člověk napsal ano/ne by se určitě dala vyřešit nejedna krize, to je lepší napsat odstavec o tom, jak na to není čas. Ono se to teda vůbec s rovností v ČR dělá takhle už 30 let. Furt je něco důležitějšího na práci...“ sepsula ho. 
„Pana Karla se zjevně vyplatí sledovat. Rozner styl,“ hodnotila jeho odpověď novinářka Apolena Rychlíková. 
Novinářka pak dodává, že anketa mezi poslanci je přehlídkou „omezenosti, a smutný nevzdělanosti v jedné z klíčových demokratických oblastí jak aktuálně, tak historicky“.
Některé pobavilo tvrzení lidoveckého poslance Davida Šimka, který se vyjádřil v rámci feminismu pro „genderově vyvážený život“. 
Tvrdé reakce však čekaly i na zástupce Starostů, diskutujícím se nelíbila ani košatá odpověď Machaela Rataje. 
I přes nepřízeň u aktivistů Krejza se svým „zničením“ otázky týkající se feminismu však naopak dostal body od diskutujících pod příspěvkem novinářky Barbory Koukalové. „Já myslím, že pan Karel odpověděl na takovou debilní otázku zcela v pořádku,“ podpořila pak poslance sama novinářka. 
 
Netradiční pohled na feminismus nabídl Pavel Bělobrádek. „Pro ženy mám slabost,“ ujasnil. To mnohé aktivisty také nepotěšilo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…