Řešit, co dál s gripeny, se mělo dávno, říká Vondrův náměstek

31.07.2012 19:01

Hostem pořadu Interview 24 byl v úterý náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. Řeč byla hlavně o problémech s letouny CASA, ale také o možném prodloužení pronájmu stíhaček gripen. Se Švédy se česká strana pravděpodobně dohodne.

Řešit, co dál s gripeny, se mělo dávno, říká Vondrův náměstek
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Za závady letadel CASA byl Česku navrácen bitevník L-159. „Já si myslím, že ta kompenzace je adekvátní,“ prohlásil Šedivý. „Ještě probíhá určité penále,“ dodal. Podle náměstka se podaří letku ještě doplnit, protože právě letounů L-159 bychom potřebovali ještě více.

Letouny CASA fungují s problémy

Šedivý pochválil letouny CASA například za převoz koní Převalského. „Ty letouny fungují, ale omezeně,“ uvedl. Problémy se řeší, podle Šedivého bylo dosaženo pokroku, ale stále není jasné, kdy bude možné letouny nasadit v Afghánistánu.

Jednání probíhají také se Švédskem ohledně prodloužení pronájmu stíhaček gripen. „Věřím tomu, že dosáhneme lepší nabídky, než jakou jsme doposud dostali,“ říká náměstek s tím, že čas je do konce listopadu, a proto by bylo možné vypsat i veřejné výběrové řízení.

Švédská vláda v úterý prohlásila, že je ochotna nadále jednat, což Šedivý považuje za vstřícný krok. Na jakou částku je Česko ochotné jít, náměstek říci odmítl. Momentální pronájem činí 2 miliardy ročně. „Myslím si, že se mělo začít tak v roce 2008,“ odpověděl Šedivý s tím, že se začalo s řešením dalšího pronájmu pozdě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…