Respektujte většinový názor ODS, vyzval rebely kongres

04.11.2012 21:21

Kongres ODS vyzval rebelující poslance, aby respektovali většinové stanovisko sněmovního klubu. Jejich sólo akce prý vyvolává hrozbu pádu vlády, a tedy i dalšího odlivu voličů.

Respektujte většinový názor ODS, vyzval rebely kongres
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas na kongresu ODS

Nejvyšší orgán ODS také podpořil schválení majetkového vyrovnání s církvemi v tomto volebním období. Neuspěl návrh žádající poslance, aby znovu schválili prezidentem vetovaný prováděcí zákon ke druhému pilíři důchodové reformy.

Brněnský kongres v závěru svého víkendového jednání také konstatoval, že prioritou ODS je pokračování vlády v nynější koalici s TOP 09 a LIDEM. Na základě programu Cesta k důvěře, který delegátům představil staronový předseda Petr Nečas, ale chce strana jednat s koaličními partnery o úpravě vládního programového prohlášení.

Aktuálního sporu v poslaneckém klubu se týkalo několik usnesení. Kongres vyzval "takzvané rebelující poslance, aby upustili od své sólové akce a respektovali většinové stanovisko poslaneckého klubu". Jejich počínání podle usnesení kongresu "vyvolává hrozbu pádu vlády, a tedy i dalšího poklesu voličské přízně ODS a ztrátu koaličního potenciálu v budoucnosti".

Kongres odmítl snahu Evropské komise o zvýšení českého příspěvku do evropského rozpočtu ve chvíli, kdy země realizuje nutná, ale bolestivá úsporná fiskální opatření.

U nich kongres podpořil dodržení strategie snižování deficitu veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2013 a podpořil schválení finanční ústavy, které by měla nastavit "mantinely a brzdy vůči rozhazovačné rozpočtové politice".

Kongres požádal všechny členy strany, aby podporovali prezidentského kandidáta ODS Přemysla Sobotku. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …