Retardovaný a zbabělý blázen Erdogan. Toto se ještě napsat může, ale víc ne. Žasněte nad rozsudkem německého soudu

18.05.2016 22:04

Německý satirik Jan Böhmermann může být spokojen. Tedy ne moc, jen trochu. Soud v Hamburgu projednal jeho spor s tureckým prezidentem Erdoganem o báseň, kterou přednesl ve veřejnoprávní televizi ZDF. Strážci zákonnosti v přístavním městě konstatovali, že většina satirikovy básně je nepřijatelná, ale mohl si dovolit o tureckém prezidentovi napsat, že je to „retardovaný a zbabělý blázen Erdogan“.

Retardovaný a zbabělý blázen Erdogan. Toto se ještě napsat může, ale víc ne. Žasněte nad rozsudkem německého soudu
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Server německého týdeníku Der Spiegel informuje své čtenáře o verdiktu hamburského soudu ve věci satirické básně Jana Böhmermanna. Ten v textu přednášeném ve veřejnoprávní televizi na konci března mimo jiné recitoval, že Erdogan páchá zločiny proti etnickým menšinám ve vlastní zemi. Zašel však ještě dál, když v souvislosti s hlavou země půlměsíce hovořil o sexuálních zvrácenostech.  

Celý text v němčině naleznete zde.

Soud konstatoval, že báseň jako celek je nepřijatelná, takže ji napříště nebude možné znovu přednést v televizi. Pokud by se tak i přes zákaz stalo, aktérovi hrozí pokuta až 250 tisíc euro. Soud ovšem také konstatoval, že některé části básně přijatelné jsou. Především jsou přijatelné ty, v nichž satirik kritizuje Erdoganovy útoky na svobodu slova. „Z básně je však možné zachovat fráze jako: Erdogan je praštěný blázen, Erdogan je zbabělec či Erdogan nosí na tváři gumovou masku, zatímco nechává vraždit dívky.“

Zatímco Satirikův právník je s verdiktem nespokojen, protože soud nezhodnotil báseň v kontextu doby jako celek, namísto toho vyňal některé její části. Naproti tomu právník zastupující tureckého prezidenta Erdogana vyjádřil spokojenost. „Jsem velmi rád, že v Německu ještě existují dobré zákony,“ konstatoval právní zástupce turecké hlavy státu Michael-Hubertus von Sprenger.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…