Řež na Ukrajině: Zcela jinde než v Donbasu

24.03.2015 10:48

Vážná rozmíška mezi ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a gubernátorem Dněpropetrovské oblasti a nejbohatším oligarchou v zemi Ihorem Kolomojským neunikla ani pozornosti amerických médií. Podle deníku New York Times je prý ohrožena jednota Ukrajiny.

Řež na Ukrajině: Zcela jinde než v Donbasu
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Oligarcha Kolomojskij, jehož jmění odhaduje americký magazín Forbes na 3 miliardy dolarů, byl až doposud k Porošenkovi loajální. Od začátku konfliktu na Ukrajině patří k nejtvrdším kritikům Ruska a jeho prezidenta Putina. Vytvořil a ze svých vlastních prostředků financuje svůj soukromý pluk, který bojuje po boku ukrajinské armády proti proruským separatistům. Problémy mezi oběma výraznými postavami ukrajinské politiky nastaly v posledních dnech, kdy ukrajinským parlamentem prošla změna zákona o fungování státních akciových společností. Kolomojskij tak ztratil zásadnější vliv na fungování ve společnostech UkrTransNafta a Ukrnafta.

S tím se ovšem mocný oligarcha nehodlal smířit a obě společnosti obsadil svými ozbrojenci. Novinářům poté sdělil, že chtěl zabránit ruským sabotérům v jejich převzetí. Ukrajinská vláda ovšem sdělila, že nic takové nehrozí a vyzvala Kolomojského, aby své ozbrojence odvolal. Prezident Porošenko se nechal slyšet, že „žádný gubernátor v zemi nebude provozovat soukromou armádu“. Kolomojskij dostal nůž na krk a podle některých zdrojů dostal 24 hodin na to, aby ustoupil. Někteří zákonodárci navrhují, aby byl Kolomojskij odvolán ze své funkce gubernátora. Podle deníku New York Times však také nejméně čtyři poslanci opustili Porošenkovu stranu, aby tímto krokem vyjádřili Kolomojskému podporu.

celý text publikovaný v deníku New York Times najdete ZDE

K obsazení sídla společnosti UkrTransNafta došlo minulý týden ve čtvrtek, kdy chtěl Kolomojskij zabránit odvolání šéfa firmy Alexanda Lazorka, který je jeho blízkým spojencem. Obavy z rozhodnutí dněpropetrovského gubernátora panují i s ohledem na jeho nesmlouvavé postoje a neochotu činit kompromisy. Jak navíc zmiňuje New York Times ve svém včerejším článku, Kolomojskij poslal prostřednictvím novinářů výhružný vzkaz Porošenkovi, kdy jim sdělil, že jeho 2000 ozbrojených mužů je schopných do několika málo hodin dorazit do Kyjeva. Porošenko je tak postaven do obtížné role, protože v případě vyostření konfliktu s Kolomojským by vedle kolabující ekonomiky a problémům s Ruskem musel čelit možnému povstání.

Šéf Ukrajinské bezpečnostní služby Valentin Nalivajčenko včera řekl novinářům, že jeho muži jsou připraveni policii pomoci při zatýkání Kolomojského ozbrojenců. „Dostali jsme rozkaz přímo od prezidenta země, abychom odzbrojili všechny osoby pohybující se ve společnosti UkrTransNafta. Z Porošenkova tábora se ozývají rezolutní hlasy požadující, aby byl Kolomojskij okamžitě zpacifikován. „Ihor Kolomojskij nemá právo stavět se do role veřejného činitele. Premiér a prezident Ukrajiny by měli začít jednat,“ napsal na svůj blog poslanec Porošenkova bloku Mustafa Najem. V obdobném duchu odpověděl na dotaz agentury Reuters jeho kolega Sergej Leščenko. „Prezident musí Kolomojského vykázat do patřičných mezí. Obsazení státní firmy sídlící v centru Kyjeva je pro Porošenka velkou výzvou, jež vyžaduje rozhodné řešení.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…