Říkejte konečně pravdu o uprchlících, vyzval v Německu šéf policejních odborů. No a hádejte, co se poté stalo

09.03.2017 11:00

Šéf německých policejních odborů Rainer Wendt před pár dny i na jeho poměry velmi otevřeně promluvil o uprchlících a od té doby čelí mediální kampani. Jde o peníze a střet zájmů.

Říkejte konečně pravdu o uprchlících, vyzval v Německu šéf policejních odborů. No a hádejte, co se poté stalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Šedesátiletý Wendt působí v čele policejních odborů deset let. Jak ovšem zjistila média, kterým je rodák z Duisburgu trnem v oku za své politicky nekorektní názory na migrační krizi, zároveň pobíral několik posledních let i peníze za vykonávání funkce policejního inspektora. Problém je, že tuto funkci nevykonával. Navíc čelí obvinění ze střetu zájmů. Na jedné straně působil v odborech a na straně druhé dostával peníze od policie. Odbory tak podle kritiků ztratily nezávislost.

„Kauza Wendt“ se dostala na přední stránky prakticky všech mainstreamových deníků. Deník Rheinische Post škodolibě líčí, jak jindy sebejistý Wendt není schopen odpovědět na otázky médií týkající se jeho financí. „Wendt pobírá měsíčně 3350 eur a od odborů navíc dostává 520 eur. Celkem si za členství v mnoha výborech a dozorčích radách vydělal Wendt 77 700 eur,“ s neskrývaným gustem konstatuje Rheinische Post.

„Častý účastník různých televizních pořadů s tématem bezpečnostní politiky a migrace je od minulého pátku dotazován médii pouze na své finance,“ konstatuje německý deník a dodává, že ačkoli je placen vládou ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, nemá po pracovní stránce s touto spolkovou zemí mnoho společného. „Více času se zdržuje v Berlíně, kde pobýval v hotelu, což odborům přinášelo vysoké náklady. Nakonec mu byl zakoupen byt na Alexanderplatz, kde nemusí platit nájem,“ píše Rheinsiche Post ve svém dalším článku.

Anketa

Kdo by byl lepší 1. místopředseda ČSSD?

hlasovalo: 5018 lidí

Wendt po mediálním tlaku připustil, že u policie již nepracuje. Přesto považuje zvýšený zájem novinářů o své finance za součást kampaně a sám sebe za nevinnou oběť. „Co je tohle za mizernou kampaň?“ svěřil se redakčnímu týmu deníku Rheinische Post. Wendt je předseda jedné ze dvaačtyřiceti odborových organizací a jeho kolegové za ním i přes vlastní doznání o pobírání dvou platů i nadále stojí.

Nicméně předseda odborové organizace DpolG Klaus Dauderstädt Wendtovo jednání jednoznačně odsoudil. „Pobírání platu od zaměstnavatele vzbuzuje obavy o svobodě a nezávislosti odborů. Takový postup není slučitelný s pohledem odborových svazů,“ nebral si tento týden ve svém vyjádření pro média Dauderstädt vůči svému kolegovi vůbec žádné servítky. Média ve svém tlaku rovněž nepolevují a celou záležitostí se již zabývá také ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…