Řítí se na nás katastrofa. Bude to řešit i Babiš

10.05.2018 14:00

Českou politickou scénou v poslední době hýbe především sestavování vlády a kauza „českého novičoku“, o kterém mluvil prezident Miloš Zeman. Ukazuje se však, že Česko má ještě jeden problém. Z jistého úhlu pohledu mnohem závažnější problém, než je neexistence vlády s důvěrou Sněmovny nebo v Česku nevyráběný novičok. V Česku schází voda.

Řítí se na nás katastrofa. Bude to řešit i Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Duben 2018 byl podle odborníků vůbec nejteplejším dubnem za mnoho let. Šlo dokonce o nejteplejší duben od roku 1800. Pokud se něco nezmění a z nebe v brzké době nespadnou kapky vody, bude mít Česká republika problém. Vůbec největší těžkosti podle všeho čekají jižní Moravu. Pakliže se brzy nezmění ráz počasí, zasáhne Českou republiku sucho obřích rozměrů. Škody z toho plynoucí půjdou do desítek miliard korun.

Sucho je už teď, řeky mají historicky nejnižší průtoky pro toto období, stále klesají i hladiny podzemních vod,“ řekl ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder. Jeho slova přinesl server iHNed.cz. „Jen za letošek chybí 60 milimetrů na metr čtvereční vody a k tomu musíme přičíst deficit z let minulých. Jestliže tedy nepřijde dramatická změna, jsou výhledy horší než v uplynulých čtyřech srážkově chudých letech. Dokonce horší než v roce 2015, kdy zemi postihlo nejhorší sucho za poslední roky,“ dodal.

Příštích čtrnáct dní bude prý rozhodujících. Pokud během nich nezaprší, rostliny vyčerpají z půdy i poslední zbytky vody, které v ní doposud zbývají.

Pro nejpostiženější regiony kabinet Andreje Babiše ANO uvolní zatím asi 600 milionů korun. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) však také slibuje, že vláda bude dál pracovat na naplnění strategie, jak držet v Česku co nejvíc vody. Na této strategii pracovala ještě vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Babišův kabinet se k ní také přihlásil.   

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…