Riziko nákazy ebolou je pro občany ČR nízké, ujistil ministr Němeček

06.08.2014 16:08

O opatřeních proti šíření eboly do Česka informoval ve středu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vládu. Ta ministerstvo pověřila, aby dále epidemiologickou situaci v západní Africe i Evropě monitorovalo a přijímalo potřebná opatření. Němeček to řekl novinářům po prvním zasedání ústřední epidemiologické komise. Uvedl také, že pokračuje informační kampaň pro občany i lékaře, aby věděli, jak postupovat v případě podezření na nákazu.

Riziko nákazy ebolou je pro občany ČR nízké, ujistil ministr Němeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Epidemie krvácivé horečky si v západní Africe podle pondělní zprávy Světové zdravotnické organizace vyžádala 887 obětí, nakažených je 1440.

„Stále platí informace, že riziko nákazy pro občany ČR je nízké, nicméně vzhledem k závažnosti této infekce, v součinnosti i s evropskými orgány, situaci nadále monitorujeme," řekl ministr.

Epidemiologickou komisi se podařilo svolat během 24 hodin

Ocenil, že se podařilo svolat jednadvacetičlennou komisi během 24 hodin, což podle něho svědčí o tom, že systém funguje. Předsedou komise je ministr zdravotnictví, místopředsedou hlavní hygienik ČR. Zastoupení v ní mají resorty zdravotnictví, obrany, vnitra, dopravy, financí, školství, průmyslu, pro místní rozvoj, zemědělství a zahraničních věcí.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta doplnil, že v regionech zajišťují informování krajské hygienické stanice pro všechna lůžková zdravotnická zařízení a všechny praktické lékaře. Všichni ti, kteří by mohli přijít do kontaktu s možným pacientem, by měli vědět, jak jednat, jaké prostředky a postupy používat. Důležité je, aby sami neprováděli krevní testy. Ty provede specializovaná laboratoř v Nemocnici Na Bulovce, která je vybavena pro péči o lidi s vážnými nákazami. Klíčovou osobou při rozhodování o hospitalizaci, zdravotnickém dohledu, dekontaminaci a dalších opatřeních je epidemiolog.

Plošné kontroly cestujících na letištích se zatím neplánují

„Systémy jsou nastaveny, fungují a nezbývá než doufat, že zůstanou nevyužity," shrnul Valenta. Komise ve středu také potvrdila, že pokud Česko bude pomáhat zemím západní Afriky, mělo by to být v koordinaci se zeměmi EU. Česko by mohlo poskytnout materiální pomoc i zkušenosti epidemiologů.

Aktuálně se ministerstvo soustřeďuje na informování občanů i lékařů, kdyby zaznamenali podezřelé příznaky, které by mohly ukazovat na ebolu, aby byli včas schopni vyhodnotit a informovat příslušné orgány. Ve čtvrtek a v pátek budou rozšířeny informační letáky o příznacích eboly a ochraně před ní na letištích a hlavních nádražích v Praze a Brně, dostanou je také hlavní autobusoví dopravci a cestovní kanceláře. Zavádění plošných kontrol cestujících na letištích se v tuto chvíli neplánuje.

Ebola se začala šířit v únoru z Guineje

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Současná epidemie vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se i do Sierry Leone a Libérie. Ve středu potvrdily sedm případů nakažení tímto virem nigerijské úřady. Úmrtí muže, který byl s příznaky krvácivé horečky hospitalizován v Džiddě, oznámila také Saúdská Arábie. Na laboratorní potvrzení toho, zda šlo o ebolu, se ještě čeká.

Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…