Rodiče nemají peníze. Proto dávají děti do ústavů, píše server

29.01.2012 9:35

Stále více rodin se potýká s tíživou ekonomickou situací. Jejich bída dosahuje dokonce meze, kdy jsou nuceni dát své potomky do ústavů. Stěžují si na to především pěstounští rodiče, kteří by chtěli co nejvíce děti před ústavní péčí zachránit, ale jejich napjaté rodinné rozpočty jim to neumožňují.

Rodiče nemají peníze. Proto dávají děti do ústavů, píše server
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Na setkání pěstounských rodin, které se uskutečnilo v severočeské metropoli Liberci, si pěstounští rodiče posteskli, že stále více dětí končí v ústavech kvůli špatné ekonomické situaci rodičů. Pěstouni by chtěli naše nejmenší před ústavní výchovou ochránit, ale jak sami říkají, také k tomu nemají dost prostředků. Zprávu přináší server Nobinky.cz.

Pěstounství jako skvělý kšeft

"Je čím dál víc dětí, které potřebují pomoc. Je to smutné. A to ještě musíme spoustu dětiček v Klokánku odmítat, protože máme pořád plno," potvrdila Jindra Tokárová ze Smržovky na Jablonecku, která se pěstounské péči věnuje už čtvrt století. Kromě tří vlastních dětí jich s manželem přijala dalších 17 a zařízením pro okamžitou pomoc Klokánek, který provozují sedmým rokem, jich prošlo už 58.

Na pravidelném setkání pěstounských rodin přišla řeč také na připravovanou sociální reformu. Diskutující vyjádřili především obavu z toho, aby se z pěstounství nestal výhodný obchod pro lidi, kteří hledají co nejsnazší cestu k penězům. Upozorňují přitom na fakt, že pokud si dítě vezmou do péče prarodiče, finanční kompenzaci nedostanou, protože mají ze zákona vyživovací povinnosti vůči dítěti.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…