Rom vyznamenaný královnou. V restauraci se s ním nebavili. Ale když odešel, tak něco zaznělo

28.06.2022 10:32 | On-line

Petr Torák patří k té části romské generace v Česku, která v 90. letech 20. století odešla do Velké Británie. Torák tam uspěl, prcoval jako policista a od královny Alžběty II. obdržel Řád britského impéria. A tento muž dnes říká, že když se teď vrátil na skok do Česka na návštěvu za rodinou, jeden z pražských číšníků ho odmítl obsloužit. Jednou se prý Torák hodlá do Česka vrátit, ale udělá to až tehdy, kdy bude mít pocit, že je i v Česku v bezpečí.

Rom vyznamenaný královnou. V restauraci se s ním nebavili. Ale když odešel, tak něco zaznělo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý romský policista Petr Torák v Show Jana Krause

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí
Petr Torák, dnes mimo jiné honorární konzul, poskytl rozhovor internetové televizi DVTV, ve kterém konstatoval, že pro Romy je snazší najíst se v restauraci ve Velké Británii, než v Česku. V Praze v restauraci U Švejka ho prý odmítli obsloužit. Jen prý s jistotou nemůže říct, zda to bylo proto, že je Rom, nebo že mluvil česky, takže si číšník možná myslel, že neudělá takovou útratu jako hosté, kteří česky nemluví.

„Nebyl jsem obsloužen tak, jak by člověk očekával. Ten číšník se se mnou ani nebavil a když jsem mu řekl, že odcházím, tak se na mě tak podíval a s úsměvem řekl ‚no konečně‘. Vedení restaurace jsem napsal stížnost, ale dosud na ni nikdo nereagoval,“ uvedl Torák s tím, že situaci nechtěl řešit přímo v restauraci, aby nekazil návštěvu restaurace dalším hostům.

Pro server iDNES.cz vedení restaurace uvedlo, že jejich zaměstnanci se nechovají rasisticky. Podnik prý zaněstnává i pracovníky z Mongolska, což má svědčit o vstřícném chování vůči menšinám žijícím v Česku.

Torák si však trvá na tom, že se tento incident odehrál a pořád čeká, zda se mu vedení podniku omluví, protože zatímco se mu v minulosti stalo, že ho odmítli obsloužit např. v některé z restaurací v Ústí nad Labem, tak ve Velké Británii podobnou zkušenost neudělal. I proto má pochybnosti o tom, zda se v Česku daří odbourávat předsudky vůči Romům.

Podobné incidenty v Česku podle Toráka zažívají i příslušníci sexuálních menšin a ti jsou prý stejně jako Romové frustrovaní z toho, že se vlastně nemají na koho obrátit. Žijí prý často v pocitu beznaděje, že i kdyby se ohradili, nakonec se nic nezmění.

Torák se proto rozhodl spustit kampaň nazvanou „Už nebudu mlčet“.

„Je třeba přestat mlčet, nepřestat poukazovat na tyto praktiky a dělat něco proto, aby se to změnilo, aby lidé věděli, kde najít zastání, co mají dělat, pokud policie incidenty neřeší,“ uvedl Torák s tím, že by situaci posunul blíže k poměrům ve Velké Británii, kde se člověk dočká vstřícnosti od policie, která podobné situace řeší, když se na ně s podobnou stížností obrátí.

Jednoho dne se prý vrátí do Česka, ale zatím k tomu nedojde, protože děti stále chodí ve Velké Británii do školy, Torák i manželka mají ve Velké Británii práci i zázemí a navíc vidí v Česku ještě jeden problém.„Vrátíme se, až budeme mít pocit, že budeme v Česku v bezpečí,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…