Romové trpí. Češi, neudělali jste dost, kárá Jourová. A přichází záchranný plán EU

18.08.2021 17:47

Evropská unie přichází s novou strategií, jak zlepšit situaci Romů v Evropě, kteří podle eurokomisařky Věry Jourové stále čelí diskriminaci a rasismu. „Jednoduše řečeno, za posledních deset let jsme neudělali dost na podporu našich romských spoluobčanů. To je neomluvitelné,“ prohlásila Jourová s tím, že evropští Romové trpí také sociálním vyloučením. Pomoci zlepšit situaci Romů by měl i speciální zmocněnec pro romské záležitosti.

Romové trpí. Češi, neudělali jste dost, kárá Jourová. A přichází záchranný plán EU
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pochod romské hrdosti Roma Pride 2018

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
EU přichystala nová opatření, která mají za cíl do roku 2030 výrazně zlepšit postavení Romů v jednotlivých státech. Podle místopředsedkyně komise pro hodnoty a transparentnost Věry Jourové se situace Romů nezlepšila tak, jak EU očekávala. „Jednoduše řečeno, za posledních deset let jsme neudělali dost na podporu našich romských spoluobčanů. To je neomluvitelné. Mnozí Romové jsou nadále vystaveni diskriminaci a rasismu. To nelze akceptovat,“ řekla Jourová, jak informuje server Euractiv.cz.

Romové jsou podle údajů Unie největší etnickou menšinou v Evropě, přičemž z celkového počtu 12 milionů Romů žije přes šest milionů ve státech EU. Podle statistik se během posledních pěti let setkalo s diskriminací 41 procent Romů.

Ti navíc prý hojně trpí sociálním vyloučením, například až 85 procent romských dětí má být ohroženo chudobou, což je v ostrém kontrastu s deseti procenty u ostatní populace. Romové nejsou často začlenění do vzdělávacího systému a trhu práce, a tak až 62 procent mladých Romů nepracuje ani se nevzdělává, zatímco i většinové populace je to jen deset procent.

Právě boj s diskriminací, sociálním vyloučením a zlepšení integrace do vzdělávacího systému a trhu práce plánuje Evropská komise zlepšit do roku 2030. Mezi hlavní cíle patří alespoň o polovinu snížit procento Romů vystavených diskriminaci, taktéž alespoň o polovinu snížit mezeru chudoby mezi Romy a většinovou populací či dále alespoň o polovinu snížit rozdíly v zaměstnanosti.

Komise chce tyto pokroky v jednotlivých zemích hlídat s tím, že každá země si musí vypracovat vlastní národní strategii, jak kýžených cílů dosáhne. Tyto strategie mají státy předat do září a jejich plnění se bude každé dva roky hodnotit. Česká republika již předala vládou schválenou Strategii rovnosti, začlenění a participace Romů 2021–2030.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
Podle šetření Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti (ECRI) ustavené Radou Evropy již Česko v integraci Romů zaznamenalo pokrok, přesto musí více dbát zejména na oblasti vzdělávání a bydlení. „Ve školách a v oblasti bydlení nadále dochází k faktické segregaci,“ píše se ve zprávě ECRI.

Podle české strategie by se mělo do roku 2030 zvýšit aktivní účast Romů v rozhodovacích procesech, měly by být zajištěny podmínky pro kvalitní inkluzivní vzdělávání a rovný přístup Romů ke kvalitnímu bydlení a zaměstnání. Plánem je také snížení diskriminace Romů o více než polovinu, jak předepisuje EU, což podle českých statistik znamená klesnout z 32 na 15 procent Romů, kteří uvedou, že byli v posledním roce diskriminováni.

Kvůli plněním těchto cílů vznikne nová pozice zmocněnce pro romské záležitosti. Většina vynaložených peněz na realizaci cílů půjde podle projektu z evropských peněz, například z Evropského sociálního fondu plus Evropského fondu pro regionální rozvoj nebo z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.

Zásadní pro splnění daných met bude zapojení místní a regionální samosprávy. „Místní a regionální orgány představují tu úroveň správy, která má za integraci romského obyvatelstva největší odpovědnost, a měly by pomocí nepaternalistického přístupu (zdola nahoru) podporovat jejich začleňování,“ píše se ve stanovisku s tím, že takové organizace jsou Romům nejblíže a jako první řeší problémy, k nimž v romských komunitách dochází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…