Romští uprchlíci – někdo je sem posílá. Schválně. Zásadní slova hejtmana Kuby

11.05.2022 20:20 | On-line

Stovky ukrajinských uprchlíků romského původu už několik týdnů nocují na pražském hlavním nádraží, jinam se přesunout nemůžou – českým úřadům se nedaří ověřit jejich totožnost. Ministr vnitra se proto chce sejít se svými protějšky z Ukrajiny a z Maďarska. Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) volá po tom, aby vláda předložila plán, jak si poradí s příchodem statisíců lidí z Ukrajiny, a zároveň důrazně upozorňuje, že za příchodem Romů z Ukrajiny zřejmě stojí organizovaná činnost.

Romští uprchlíci – někdo je sem posílá. Schválně. Zásadní slova hejtmana Kuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba na 24. kongresu ODS

Hejtman Kuba vidí jako velmi aktuální znovu zpřesnit, kolik lidí tady je, kde jsou a jestli tady chtějí být ještě v září. Problém však podle něj je, že dnes ne každý má jasné plány, kde v následujících měsících bude. „Pokud se máme bavit o tom, jak mají být připraveny kapacity v září pro děti, to nejde bez toho, abychom věděli, kde ty děti budou. Ale zkuste si sami říct, že jste s dětmi uprchlík a máte deklarovat, že tady v září budete. To je prostě blbý,“ uvedl.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE:

V poslední době rezonuje především problematická situace ukrajinských Romů. Zástupci Romů v Radě vlády pro rovné záležitosti uvedli, že se setkávají s předsudky a protiromskými postoji hejtmanů i starostů, ti je prý na svém území nechtějí.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Takové postoje Kuba ale promptně odmítá: „Je to úplný nesmysl! Je třeba říct, že pokud se bavíme o romských uprchlících, tak se bavíme o určité specifické skupině, která přichází většinou v poměrně velkém počtu, jde o velké skupiny, které nechtějí být rozděleny, je tedy poměrně komplikované je ubytovat,“ zdůrazňuje šéf Asociace krajů.

Za příchodem Romů z Ukrajiny pravděpodobně prý stojí organizovaná činnost. „My jsme včera mluvili na setkání s Ministerstvem vnitra se zástupci bezpečnostních složek, už se ukazuje, že na pozadí toho se velmi pravděpodobně děje nějaká organizovaná činnost, kdy sem tyto specifické skupiny někdo posílá,“ pokračoval Kuba.

„Takže ono to není o tom, že tu nejsou ty ubytovací kapacity, jen se z toho dělá mediálně větší problém, než to reálně je,“ uvedl a dodal: „Když se podíváte na kapacity, které Ministerstvo vnitra a Správa uprchlických zařízení využívá pro tyto skupiny, zjistíte, že do nich třeba přijde 550 těchto lidí, ale 230 jich odejde a nikdo pořádně neví kam.“

Opakovaně naznačil, že velkým lákadlem je možnost zneužití poskytovaných dávek. „Máme velmi rychlý systém, ti lidé okamžitě dostávají pět tisíc korun. Pro některé skupiny to může být velké lákadlo sem přivážet někoho, kdo třeba není schopen to sám vyhodnotit.

Myslím, že je třeba férově definovat, komu pomáhat chceme. Nevidím důvod, aby sem přijel někdo, kdo přijíždí z území, které vůbec není zasažené válkou, nahlásí se, že má nárok na pět tisíc korun, ty sebere a někam zmizí,“ uvedl Kuba, že takové jednání nepovažuje za fér a odmítá, že by to mělo něco společného s rasismem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…