Roste počet neúplných rodin, od roku 1995 se zdvojnásobil

07.09.2013 22:45

Podle údajů Českého statistického úřadu se za posledních 20 let o polovinu zvýšil počet neúplných rodin se závislými dětmi do 26 let na 256 tisíc. Pouze s jedním rodičem žije podle statistik asi 22 procent českých dětí. Informuje o tom deník Právo.

Roste počet neúplných rodin, od roku 1995 se zdvojnásobil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti ceremoniálu s údivem přihlížely

Odborníci předpokládají, že počet neúplných rodin se bude s ohledem na stoupající rozvodovost a úbytek sňatků v následujících letech dále zvyšovat. "V poslední době výrazně přibylo neúplných rodin s dětmi do 15 let. Stoupá nejen počet těchto rodin, ale narůstá i podíl dětí, které v nich žijí. Příčiny tohoto jevu jsou poměrně známé, málokdo se však zabývá jeho důsledky," řekla Právu Silvie Novotná z občanského sdružení APERIO.

Samoživitelé přitom musí řešit řadu problémů. Musí skloubit roli jediného živitele a jediného pečujícího rodiče, což může být mnohdy náročné. Z 90 procent se to týká matek samoživitelek. V porovnání s ostatními státy Evropské unie patří Česko k zemím s nejvyšším podílem matek samoživitelek na celkové populaci. Právě jejich rodiny podle odborníků patří k těm nejvíce ohroženým chudobou.

Vláda s problémem téměř nic nedělá

Deníkem oslovení odborníci se shodují, že vláda a státní instituce problematice neúplných rodin nevěnují dostatečnou pozornost. Občanské sdružení APERIO nyní připravuje změny zákonů, které by měly pomoci předcházet chudobě a sociálnímu vyloučení u této znevýhodněné skupiny. Projekt je financován z Evropských sociálních fondů.

Zároveň chtějí zabránit předsudkům a odsuzování "sólo rodičů". Dalším často nepřekonatelným problémem je, jak skloubit péči o dítě s povinnostmi kladenými zaměstnavatelem.

Právo také připomíná jedinou výjimku, která samoživitele v českých zákonech nějak zvýhodňuje. Tou je delší doba ošetřovného v případě nemoci dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …