Rovných 250 milníků medicíny za 12 tisíc let. Fascinující kniha právě vychází

28.10.2021 13:00

Autor Knihy o medicíně Clifford A. Pickover se skutečně zaměřil na 250 nejzajímavějších milníků ve vývoji medicíny za posledních 12 000 let. Vedle nečekaných výkonů, jako je úspěšná trepanace lebky v prehistorických časech nebo používání kokainu jako lokálního anestetika, se čtenář seznámí s pestrou řadou dalších témat: Hippokratova přísaha, biologické zbraně, klonování člověka, celková anestezie, transplantace obličeje, zážitky na prahu smrti, nebo role válek a násilí ve vývoji medicíny.

Rovných 250 milníků medicíny za 12 tisíc let. Fascinující kniha právě vychází
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Dočteme se i o díle mnoha vynikajících lékařů, kteří posunuli vývoj medicíny. Například o největším chirurgovi francouzské renesance Ambroisu Parém nebo rakouském zakladateli psychoanalýzy Sigmundu Freudovi. Kniha je řazena chronologicky, ke každému milníku najdeme stručné shrnutí, odkazy na související kapitoly a celostránkový obrázek, který danou událost vystihuje.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí
ParlamentníListy.cz díky nakladatelství Dokořán knihu četly a musíme uznat, že jde o majstrštyk. Pevná vazba, krásné fotografie a nepřeberné množství informací.

Víte, že první umělé oko je téměř 5 tisíc let staré? Funguje léčba pijavicemi? Věřili byste, že prvnímu člověku ze zkumavky je přes 45 let?  Patří pěstování náhradních orgánů jen do oblasti sci-fi?

Pro představu čtenářů nabízíme ukázku z kapitoly věnované pitvě.

„Přeji se, abyste mi po smrti provedli pitvu,“ řekl svému lékaři Napoleon Bonaparte. „Vypracujte podrobnou zprávu pro mého syna. Ukažte mu, jaké léčivé prostředky by měl užívat a o jaký způsob života usilovat, aby se vyvaroval strastem. Je to velice důležité, neboť můj otec zemřel s příznaky značně podobnými těm mým.“ Napoleon často zvracel a trpěl horečkou. Pitva odhalila, že měl rakovinu žaludku.

Ačkoliv pitvy mnohdy odhalily chyby v diagnóze i nečekané příčiny úmrtí, od 60.let minulého století začal jejich počet v západních zemích výrazně klesat, snad kvůli obavám lékařů ze soudních pří kvůli zanedbání péče.

Dočteme se o klonování lidí.

„Mluvíme-li o reprodukčním klonování lidí, máme na mysli vytvoření člověka, jenž je geneticky v podstatě stejný jako jeho předloha. Toho se dá dosáhnout takzvaným přenosem jádra somatické buňky, což je proces, při němž se jádro dárcovy dospělé buňky vloží do vajíčka, jehož jádro bylo odstraněno. Výsledkem je pak embryo, které se implantuje do dělohy. Totožný organismus se dá naklonovat také rozdělením raného embrya, aby se každá část stala samostatným jedincem.“

Clifford Alan Pickover je autorem více než 50 populárně-naučných děl přeložených do desítek jazyků, které se převážně zabývají matematikou a přírodními vědami. K jeho tématům patří rovněž biologie, umění, náboženství, sociální psychologie, mimozemské civilizace či historie. Česky vyšly tři námětem a zpracováním obdobné knihy: Matematická kniha, Kniha o fyzice a Kniha o vědě.

Tu o medicíně vydalo nakladatelství Dokořán se spolupráci s Argem. Přeložil ji Pavel Pecháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…