Rozdrobená opozice. Babošíková před příštími volbami varuje

03.03.2023 12:15 | Ze sítí

Publicistka Jana Bobošíková se zamyslela nad současnou situací a poměrech panujících mezi opozičními stranami. Ať už těmi parlamentními, tedy ANO a SPD, tak mezi těmi neparlamentními, jako je nové hnutí Nespokojení 2023 v čele s Jiřím Paroubkem a stranou PRO Jindřicha Rajchla. Bobošíková si ve spojitosti s těmito stranami položila zásadní otázku.

Rozdrobená opozice. Babošíková před příštími volbami varuje
Foto: Screen Youtube
Popisek: Aby bylo jasno

Se svým internetovým pořadem Aby bylo jasno se opět přihlásila o slovo Jana Bobošíková. Nabídla divákům svůj pohled na opozici. Ta mimoparlamentní, kterou dnes reprezentuje i ČSSD, KSČM a Zelení a mnoho dalších, je rozdrobená. Parlamentní opozici dnes tvoří ANO a SPD. A tyto strany svádí boj o podobné voliče. Andrej Babiš těsně po prezidentských volbách vyhlásil, že chce získat voliče SPD.

Tato opozice to má podle Bobošíkové složité. Je totiž přesvědčena, že na straně pětikoalice stojí veřejnoprávní ČT a opoziční strany se musí vyrovnat s tím, že nemají vlastní veřejnoprávní tribunu.

„Stranám v Poslanecké sněmovně tato rozdrobenost samozřejmě vyhovuje. Zároveň si ale uvědomují, že v posledních volbách nezískalo své zastoupení ve Sněmovně přes milion voličů. Část těchto hlasů získal v prezidentské volbě Andrej Babiš. Evidentně pochopil, kde je potenciál růstu hnutí ANO pro volby v roce 2025. Andrej Babiš využil lavírování SPD kolem prezidentské volby a netají se svou snahou přetáhnout Okamurovi voliče SPD. Opozice to má těžké. Nemá ani svůj Milion chvilek, ani svou veřejnoprávní televizi. Současná vládní pětikoalice se dostala k moci nejen proto, že permanentně útočila z domova i ze zahraničí na Babišovu vládu. Ale i proto, že měla a má v České republice pevné spojence. Milion chvilek pro demokracii, kteří pod rouškou boje za demokracii straní pětikoalici, a veřejnoprávní média – která si už ani žádnou roušku neberou. S některými redaktory vládní politici neváhají uzavírat smlouvy z veřejných peněz,“ prohlásila Bobošíková.

Teď se o nespokojené voliče usilují strana Jiřího Rajchla Právo - Respekt - Odbornost (PRO) a hnutí Nespokojení 2023, do jehož čela se postavil bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek.

Paroubek svolal demonstraci na poslední únorový den na Malostranské náměstí v Praze kam přišlo pár desítek lidí, včetně členů KSČ. Jindřich Rajchl se chystá vlastní demonstraci svolat na 11. března. Demonstrace nese název „Česko proti bídě“ a její účastníci se mají sejít ve 14 hodin na Václavském náměstí v Praze.

Okamurově SPD Bobošíková vyčetla, že strana lavírovala mezi podporu a nepodporou demonstrací Ladislava Vrabela na Václavském náměstí.

Podle Bobošíkové ale platí, že hnutí ANO, hnutí SPD, PRO a Nespokojení v čele s Jiřím Paroubkem usilují o stejné voliče a podle Bobošíkové tyto strany umí jednu věc. I když proti nim stojí ČT i Milion chvilek pro demokracii, o čemž Bobošíková nepochybuje, umí tyto strany jednu věc. Umí se prezentovat na sociálních sítích.

„Ale umějí se pohybovat na sociálních sítích, a umějí – a hlavně nebojí se – pojmenovávat zdroje nespokojenosti občanů. Vzhledem k tomu, že v Aby bylo jasno nepředpokládáme, že volby budou dříve než v roce 2025, uvidíme, jak si neparlamentní opozice povede ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 a ve volbách do krajů a Senátu v témže roce. To napoví, zda vůbec budou mít šanci vejít v roce 2025 do Poslanecké sněmovny hlavním vchodem, nebo zda zůstanou poštěkávat mimo parlament. Mají mocné nepřátele. Pětikoalici a jí spřízněná média. Milion chvilek pro demokracii, který zahrnuje občany svými manipulacemi a polopravdami. Vládě oddané všudypřítomné zatím neoficiální cenzory a hatery. A především dosavadní vlastní rozdrobenost. Uvidíme, zda se jí mimoparlamentním politikům skutečně podaří překonat,“ uzavřela Bobošíková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…