Rozhlasový reportér Vlach vykládal o Buči. Bylo mu tam prý zle

28.04.2022 17:10

Z počátku nás místní měli za diverzanty, a v jedné chvíli nás dokonce chtěli věšet na stromy, říká o svém pracovním pobývání na Ukrajině, které se protáhlo na dva měsíce. A o řešení ruské agrese má jasno. Pomohlo by jedině, kdyby se Rusové masově vzbouřili a řekli, že ne. Řeč je o novináři a válečném reportérovi pro ČT Tomáši Vlachovi, jenž byl hostem Českého rozhlasu Plus moderátorky Barbory Tachecí.

Rozhlasový reportér Vlach vykládal o Buči. Bylo mu tam prý zle
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

Existuje podle Vlacha reálná možnost, že Ukrajinci získají celý Mariupol? „To nemůžu předvídat, ale podle toho, jak to je na těch frontách, tak si myslím, že pro současnou chvíli, tedy pro tuto současnou fázi války, ten Mariupol je zřejmě pro Ukrajinu ztracený a teď půjde o to, jak odtamtud dostat civilisty, kteří se skrývají v těch krytech pod Azovstalem, a jaký bude osud vojáků,“ zmínil Vlach.

„Pokud dojde k nějaké domluvě, tak se civilisty odtamtud podaří dostat, protože jsou tam děti, bylo by to velice nelidské, kdyby ty civilisty stihl osud kombatantů. A co se týče vojáků, protože ti jsou tam velice houževnatí, odmítl bych tady různé nálepkování praporu Azov. Setkal jsem se s těmi lidmi v poslední době a skutečně mi přijde, že jsou to lidé, kteří vědí, co dělají, a mají rozum na svém místě. A v tuto chvíli se budou velmi houževnatě bránit, ale munice, kterou tam mají, jim nevydrží donekonečna,“ poznamenal Vlach. 

„V Azovstalu jsem nebyl, v těch krytech, ale myslím, že jídla a pití mají dost,“ dodal. „Myslím si, že neměli ústupový plán, protože něco takového na Ukrajině moc neexistuje, jak mám zkušenost s ozbrojenými ukrajinskými složkami, tam se hodně improvizuje, nicméně asi věděli, co budou dělat, a věděli, že se mohou uchýlit do Azovstalu. Mohou mít hodně jídla a pití, ale je rozhodující, kolik budou mít munice, protože bez munice se neubrání,“ dodal.

Synonymem pro největší zvěrstva se pro něj stalo město Buča. On sám v něm nebyl, protože jej odstrašilo množství novinářů, kteří fotografovali mrtvá těla. „Byla to skutečně stovka fotografů, která stála za páskou – tehdy jsem si řekl, že do toho nejdu. Využijeme jiné záběry, které nebudou mé,“ poznamenal Vlach a hovořil i o Boroďance. Zde podle jeho slov byli lidé pohřbení pod sutinami a nikdo jim nepomohl.

„Protože to Rusové asi zakázali a neumožnili, aby jim někdo pomohl,“ uvedl Vlach, jenž hovořil s několika svědky o chování Rusů. Podle nich bylo příšerné. Nechce však, aby se hovořilo o kolektivní vině, protože každý skutek má své viníky. 

„Označovat ruskou civilizaci za barbarskou, což tady od některých médií vidíme, je něco podobného jako v roce 1945 s Němci – a viděli jsme, kam až to došlo,“ zmínil Vlach, že důležité také je, aby Rusové dostali šanci na uvědomění si, kdo jim doopravdy vládne.

Popsal i to, jak nyní lidé, kteří chtějí opustit město Mariupol na ukrajinské území, musejí projít prověřením v ruské databázi. „Podle svědectví místních existují databáze Ukrajinců a přesně vědí, kdo například byl proukrajinským aktivistou. Tyto lidi ,sebrali‘, hned jak přišli. Dobře věděli, kdo je kdo. To ale znamená, že museli informace sbírat předem, zřejmě už několik let. A kdyby přišli sem k nám, tak samozřejmě asi budu jedním z těch, které si pak vyfiltrují mezi prvními a na které si ,vyšlápnou‘,“ dodal Vlach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…